Brčko: Uskoro dodatna pojašnjenja vozačima za korištenje pametnih semafora na obilaznici

Prije nekoliko sedmica na brčanskoj obilaznici izvršeno je postavljanje pametnih semafora na dvije raskrsnice u naseljima Omerbegovača i Donji Rahić, ali mnogi vozači još uvijek nisu upoznati sa njihovim načinom rada.

Iz JP “Putevi Brčko” najavljuju da će ubrzo biti instalirana nova signalizacija kojom će biti dodatno pojašnjen rad pametnih semafora na obilaznici.

- Reklama -

S obzirom da se ne radi o klasičnim semaforima koji vrše naizmjeničnu regulaciju saobraćaja na osnovu tajmera potrebno je da se vozilom nagazi na induktivnu petlju kako bi se aktivirao senzor. Međutim, mnogi građani još uvijek imaju problem sa aktiviranjem zelenog svjetla koji omogućava uključivanje i prelaz preko obilaznice.

“Uskoro će na obje ove raskrsnice biti postavljena dodatna obavještenja na horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji čime će biti olakšana primjena pametnih semafora”, istakao je Jasmin Memišević, zamjenik direktora za održavanje putne mreže u JP “Putevi Brčko”.

On je dodao da će uskoro na ovim raskrsnicama biti instaliran i video nadzor isključivo zbog praćenja stanja na terenu, a ne zbog mjerenja brzine vozila na ovoj putnoj komunikaciji.

Cjelokupan projekat instaliranja pametnih semafora i ugradnje video nadzora na ove dvije raskrsnice u konačnici bi trebao koštati oko 250 hiljada KM.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime