Brčko: Uskoro raspisivanje međunarodnog tendera za postavljanje LED rasvjete

Nakon sveobuhvatnih priprema koje je uradila Komisija za javno privatno partnerstvo, a koje su odobrene od Vlade i Skupštine Brčko distrikta, u naredna dva dana treba da bude raspisan međunarodni tender za postavljanje LED rasvjete na području Brčko distrikta.

Predsjednik Vladine Komisije za javno privatno partnerstvo i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević za Radio Brčko je u uvodu kazao da je Vlada Brčko distrikta prije četiri do pet godina pokrenula postupak zamjene postojećih svjetiljki LED rasvjetom, kako bi se ista u Brčko distriktu učinila učinkovitijom i efikasnijom.

- Reklama -

On je kazao da smo mi jedna od rijetkih lokalnih zajednica koja nije uradila ovaj posao, dok se sada taj posao realizira kroz projekat javnog-privatnog partnerstva.

“Važno je reći da mi trenutno trošimo oko dva miliona maraka godišnje za javnu rasvjetu u Brčko distriktu i zato je u propozicijama u tenderu zahtijevano da ušteda u potrošnji električne energije bude minimalno 75 posto u odnosu na sadašnju potrošnju električne energije za javnu rasvjetu, što uopće nije beznačajno“, napomenuo je Gudeljević.

Gudeljević je još kazao da je prijedlogom u tenderskoj dokumentaciji traženo da se projekat LED rasvjete otplati za šest godina, a nakon tog perioda postaje vlasništvo Brčko distrikta. Garancija na kvalitet svjetiljki iznosi 10 godina na način da je privatni partner 10 godina u obavezi da svaku eventualnu svjetiljku koja prestane funkcionirati zamijeni novom.

Očekivanja su da projekat fizički započne na jesen ili do kraja ove godine, te da bude završen i ranije od ugovorenog roka od 180 dana.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime