spot_img
spot_img

Brčko: Uklonjene životinje sa zaraženih imanja u Vučilovcu

spot_img
spot_img

Šef Pododjeljenja za veterinarstvo pri Vladi Brčko distrikta BiH Stevan Radić potvrdio je danas da su sve životinje sa četiri imanja u selu Vučilovac, koje su bile pozitivne na virus afričke kuge svinja, juče nesmetano uklonjene, odnosno eutanizovane.

On je rekao da su uzeli šest novih uzoraka od potencijalno sumnjivih životinja, koji su poslati na analizu u nadležni Institut i da se rezultati očekuju danas. Ukoliko budu pozitivni postupiće se po utvrđenoj proceduri.

Stevan Radić apelovao je na sve proizvođače svinja da se u ovom trenutku pridržavaju propisanih mjera te da dodatno izvrše dezinfekciju ulaza i izlaza na svoja imanja.

„Molimo građana da smanje kretanje, ako dolaze na svoje gazdinsvo neka obavezno postave dezinfekcione barijere na ulaze u domaćinstva, ukoliko dolaze vozilima da se obavezno dezinfikuju točkovi vozila, ako im neko dolazi i dovozi hranu za životinje da ga zamole, a to nie sramota, da i on dezinfikuje svoje vozilo i prođe kroz barijeru i tako će imanje biti najsigurnije i znaćete da virus nije na taj način došao ili izašao sa vašeg imanja“, savjetovao je Radić dodajući da se uz sve te mjere obuća mora obavezno promijeniti i dezinfikovati jer je virus lako prenosiv i jako zarazan.

On je rekao da u ovom trenutku o broju trajno uklonjenih životinja ne može govoriti i da će se u saradnji sa drugim institucijama u Distriktu po okončanju ove situacije sa jasnim i preciznim podacima izaći u javnost.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img