spot_img
spot_img

Brčko: Udruženje poljoprivrednika Distrikta traži veće podsticaje i smjenu resornog šefa Odjeljenja

spot_img
spot_img

Članovi Udruženja poljoprivrednika Distrikta, oglasili su se danas saopštenjem u kojem iskazuju nezadovoljstvo radom Odjeljenja za poljoprivredu brčanske Vlade, zahtjevajući smjenu njegovog šefa. Temeljne primjedbe se odnose na sadržaj Pravilnika o podsticajima, počev od načina uklanjanja ambrozije na zasijanim površinama, preko primjene sjemenske soje, pa do Odluke o registraciji poljoprivrednih gazdinstava.

„Zahtjevamo i promjenu člana koji tretira visinu ostvarivanja podsticaja za pravna i fizička lica. Tako limit za pravna lica treba biti 200.000, za fizička u sistemu PDV-a 100.000, a za fizička lica 50.000 maraka na godišnjem nivou“, rekao je potpredsjednik udruženja Milorad Kojić.

Zahtjeva se takođe i isplata kapitanih investicija iz 2021. i 2022. godine kao i uvođenje regresiranog dizel goriva. Komentarišući saopštenje Udruženja poljoprivrednika Brčko distikta u kojem iskazuju nezadoljstvo nivoom isplaćenih podsticaja, kao i određenim dijelovima Pravilnika koji reguliše ovu oblast šef resornog Odjeljenja Milenko Ninković, prvo naglašava da su potpisnici saopštenja ljudi koji godišnje dobiju i više od 100.000. maraka po osnovu podsticanja proizvodnje.

„Za razliku od njih ogromna većina poljoprivrednika zadovoljna je visinom podsticaja a posebno činjenicom da su isplaćeni u istoj godini kada su zahtjevi i podneseni. Visina podsticaja u ovom trenutku se ne može mijenjati, jer budžet ima svoje limite, a neke manje popravke kao što su situacija sa ambrozijom ili GMO sjemenom soje, možda je moguće i korigovati“, rekao je Ninković.

Komentarišuć zahtjev za njegovu smjenu Milenko Ninković ističe da ga potpisnici saopštenja nisu ni postavili na ovu poziciju.

“Ako će se objektivno promišljati o cijelokupnoj situaciji onda treba imati u vidu da su obični mali i srednji proizvođači više nego zadovoljni visinom i posebno dinamikom isplaćenih podsticaja jer je novac na njihovim računima bio već u toku prošle godine, odnosno u godini u kojoj su zahtjev i podnijeli. To se nije dogodilo u zadnjih petnaestak godina. Osim toga, prošle godine je po osnovu podsticaja isplaćeno rekordnih 18 miliona maraka”, rekao je Ninković uz opasku da bi svi trebali biti više nego zadovoljni posebno onim što je Odjeljenje s njim na čelu, uradilo u posljednje dvije godine.

Milenko Ninković, takođe naglašava i da je otvoren za svaku vrstu razgovora, koji na ovu temu do sada, predstavnici Udruženja od njega nisu ni tražili.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img