spot_img
spot_img

Брчко: Учестали напади стршљена

spot_img
spot_img
spot_img

Из епидемиолошке службе Брчко дистрикта наводе како се у посљедњих неколико тједана грађани често жале на нападе и убоде стршљена, којих је ове године знатно више него претходних година, те стога апелују на њих, уколико дође до убода да се одмах јаве у најближу здравствену установу.

„Убод стршљења, па и пчеле или осе, може довести до отицања гласних жица што може довести до гушења и посљедице могу бити фаталне, поготово за особе које су алергичне“, истиче предстојница ове службе, прим. др Мирјана Кузмановић.

Поред стршљена, након неколико кишних дана, поновно је присутан и велики број крпеља који приликом испуштања свог отрова може изазвати Лајмску болест, која захвата на почетку кожу, а затим и срце, зглобове и средишњи живчани сустав.

Опасност представљају и змије, које у потрази за водом често долазе и до самих кућа, стога из Епидемиолошке службе позивају на опрез.

“Грађани требају држати затворене прозоре и врата или поставити одговарајуће заштитне мрежице, како змија не би могла ући у кућу јер може доћи до тога да се змија излеже, те је онда јако тешко их уклонити из куће”, наводи Кузмановић.

Уколико се гнијездо стршљена налази на приступачном мјесту техничари из Епидемиолошке службе могу доћи на лице мјеста и извршити дезинсекцију.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img