spot_img
spot_img

Brčko: U toku je zaprašivanje komaraca

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Na području Brčko distrikta krenulo je zaprašivanje komaraca koje će trajati do kraja ovog mjeseca, a vrši se u večernjem terminu od 19 do 22 sata potvrdili su iz Higijensko epidemiološke službe Brčko distrikta.

„S dolaskom ljeta i visokih temperatura, u našem gradu pojačana je i najezda komaraca, te je početkom mjeseca krenulo i aktivno zaprašivanje ovih insekata. Pet naših službenika s leđnim pumpama obilaze centar grada, obale rijeka, kao i izletišta, dok dva vozila, jedno iz naše službe, a drugo iz Javno zdravstvene ustanove Zdravstveni centar Brčko koji idu prema periferijama i mjesnim zajednicama na području Distrikta“, kazala je Adrijana Grgić šefica Higijensko epidemiološke službe.

Prema njezinim riječima u proljeće se, ako vremenske prilike dozvole, vrši larvicidno tretiranje legla komaraca, koje je dosta učinkovitije od ovoga koje se radi u ljeto. Ona je ovim putem pozvala građane da se, ukoliko uoče močvarna područja ili mjesta gdje se zadržava voda, obrate Higijensko epidemiološkoj službi, te će njihovi službenici izaći na teren i odraditi larvicidni tretman koji je besplatan.

„Adulticidno zaprašivanje komaraca nije najučinkovitije, jer prilikom zaprašivanja uništavaju se samo komarci koji su u letu, dok na one koji su u travi ili na granama drveća, ovaj tretman ne djeluje, ali se bar malo umanji broj“, dodala je Grgić.

Iz Higijensko – epidemiološke službe uputili su apel osobama s respiratornim tegobama, kao i roditeljima male djece, da se sklone u kuću u trenutku kada vozila s kojima se vrši tretiranje komaraca nailaze u njihovoj blizini, te apel pčelarima da prilikom prskanja zatvore svoje košnice.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img