spot_img
spot_img

Брчко: У суботу пројекција филма “Умјетношћу против конфликта”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У суботу 2. новембра 2019. године у сали Културно-административног центра „Патријарх Павле“ у Брчком са почетком у 19:00 часова премијерно ће бити приказан црно – бијели нијеми филм „Умјетношћу против конфликта“ чија је основна порука да човјек своју енергију треба да усмјерава на стварање, не на уништавање.

Филм је резултат једног дијела истоименог пројекта “Умјетношћу против конфликта” (Art vs. Conflict) који реализује Удружење грађана “Демос” из Брчког са партнерском организацијом “СиРок” (SeaRock) из Котора.

“Премијеру филма реализоваћемо кроз културно – умјетнички програм. Не бих пуно о самом филму да откривам, желио бих да што више наших суграђана дође на премијеру и осјети све оно што смо жељели да кажемо кроз овај пројекат и емоције које смо имали док смо стварали ово наше умјетничко дјело. Филм је сниман у Котору и Брчком. Има пет сцена и свака има поруку да би своју енергију требало да усмјеримо управо на стварање, не на уништавање. Под појмом “стварање” не мислим само на умјетност, стварање је и садња биљака, заснивање породице, свирање инструмента, бављење спортом, помагање социјално угроженим и болесним – све што гради нашу личност и надограђује друштво у којем живимо је стварање,“ каже Божидар Јовић, координатор пројекта.

Након премијере филма, услиједиће тридесетоминутни концерт на клавиру и виолини, као природан наставак избора лијепог и умјетнчког за животни пут.

Пројекат “Умјетношћу против конфликта” је финансиран кроз јавни позив РИКА (RYCO), независног институционалног механизма којег су основале земље западног Балкана, међу којима је и Босна и Херцеговина.

„Основни циљ РИКА је помирење, повјерење, сарадња и дијалог на западном Балкану, кроз подршку и финансирање пројеката који окупљају младе у региону. Сљедећи њихове циљеве, родио се и овај пројекат који има за циљ промоцију културе и умјетности, која треба да сублимира агресивно понашање код појединца. Сваки човјек има избор, па нека избор буде стварање,” истиче Јовић.

Осим снимања филма, пројектом су обухваћене и радионице као директан вид рада са младима.

“У Котору су одржане три радионице на отвореном, у предивном амбијенту на обали мора, а у Брчком су планиране још три радионице у Омладинском центру. Циљ радионица је научити младе да сублимирају агресивно понашање кроз умјетност, шире дух толеранције и ненасилне комуникације међу вршњацима, да схвате посљедице предрасуда и науче да буду медијатори у конфликтима који се дешавају око њих,” закључује Божидар.

Из УГ „Демос“ позивају све грађане да не само доласком на најављено културно – умјетничко вече дају подршку помирењу и сарадњи међу младима у региону, него и властитим примјером толеранције и међусобне сарадње за добробит свих.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img