Brčko: U subotu projekcija filma “Umjetnošću protiv konflikta”

- Reklama -

U subotu 2. novembra 2019. godine u sali Kulturno-administrativnog centra „Patrijarh Pavle“ u Brčkom sa početkom u 19:00 časova premijerno će biti prikazan crno – bijeli nijemi film „Umjetnošću protiv konflikta“ čija je osnovna poruka da čovjek svoju energiju treba da usmjerava na stvaranje, ne na uništavanje.

Film je rezultat jednog dijela istoimenog projekta “Umjetnošću protiv konflikta” (Art vs. Conflict) koji realizuje Udruženje građana “Demos” iz Brčkog sa partnerskom organizacijom “SiRok” (SeaRock) iz Kotora.

- Reklama -

“Premijeru filma realizovaćemo kroz kulturno – umjetnički program. Ne bih puno o samom filmu da otkrivam, želio bih da što više naših sugrađana dođe na premijeru i osjeti sve ono što smo željeli da kažemo kroz ovaj projekat i emocije koje smo imali dok smo stvarali ovo naše umjetničko djelo. Film je sniman u Kotoru i Brčkom. Ima pet scena i svaka ima poruku da bi svoju energiju trebalo da usmjerimo upravo na stvaranje, ne na uništavanje. Pod pojmom “stvaranje” ne mislim samo na umjetnost, stvaranje je i sadnja biljaka, zasnivanje porodice, sviranje instrumenta, bavljenje sportom, pomaganje socijalno ugroženim i bolesnim – sve što gradi našu ličnost i nadograđuje društvo u kojem živimo je stvaranje,“ kaže Božidar Jović, koordinator projekta.

Nakon premijere filma, uslijediće tridesetominutni koncert na klaviru i violini, kao prirodan nastavak izbora lijepog i umjetnčkog za životni put.

Projekat “Umjetnošću protiv konflikta” je finansiran kroz javni poziv RIKA (RYCO), nezavisnog institucionalnog mehanizma kojeg su osnovale zemlje zapadnog Balkana, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

„Osnovni cilj RIKA je pomirenje, povjerenje, saradnja i dijalog na zapadnom Balkanu, kroz podršku i finansiranje projekata koji okupljaju mlade u regionu. Sljedeći njihove ciljeve, rodio se i ovaj projekat koji ima za cilj promociju kulture i umjetnosti, koja treba da sublimira agresivno ponašanje kod pojedinca. Svaki čovjek ima izbor, pa neka izbor bude stvaranje,” ističe Jović.

Osim snimanja filma, projektom su obuhvaćene i radionice kao direktan vid rada sa mladima.

“U Kotoru su održane tri radionice na otvorenom, u predivnom ambijentu na obali mora, a u Brčkom su planirane još tri radionice u Omladinskom centru. Cilj radionica je naučiti mlade da sublimiraju agresivno ponašanje kroz umjetnost, šire duh tolerancije i nenasilne komunikacije među vršnjacima, da shvate posljedice predrasuda i nauče da budu medijatori u konfliktima koji se dešavaju oko njih,” zaključuje Božidar.

Iz UG „Demos“ pozivaju sve građane da ne samo dolaskom na najavljeno kulturno – umjetničko veče daju podršku pomirenju i saradnji među mladima u regionu, nego i vlastitim primjerom tolerancije i međusobne saradnje za dobrobit svih.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime