Brčko: U subotu koncert povodom 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Povodom jednog od najznačajnijih jubileja koje srpski narod obilježava ove godine – osam vijekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, Konzervativni klub, u saradnji sa Crkvenom Opštinom Brčko, organizuje koncert Vizantijskog hora škole crkvenog pojanja „Sveti Jovan Damaskin“.

Prije osam vijekova trudom Svetog Save uspostavljena je Srpska arhiepiskopija i Srbi dobijaju punu autokefaliju u pogledu crkve. Ovaj događaj, uz državotvorne napore velikog župana Stefana Nemanje, predstavlja temelj srpske duhovne i nacionalne svijesti.

Pojanje u kome će građani Brčkog uživati u subotu je isto ono koje je slušao i monah Sava na Svetoj gori, a čiji je melos ukorijenio i u srpsku crkvu. Školu crkvenog pojanja čine učenici i diplomci ove petogodišnje škole koja postoji od 2011. godine i u njoj se izučava drevno istočno-crkveno, jednoglasno pojanje.

- Reklama -

Srbi su ovo pojanje primili još sa prosvetiteljskom misijom Ćirila i Metodija, a naročito se učvrstilo za vreme prvog arhiepiskopa srpskog Svetog Save. Pojanje se tokom vijekova njegovalo i razvijalo u srpskoj crkvi, sve do početaka 19. vijeka kada je nastao kraći prekid ove muzičke tradicije, koja se obnavlja osamdesetih godina prošlog vijeka pod uticajem Svete gore, naročito srpskog svetogorskog manastira Hilandar.

Ovaj hor je do sada nastupao na raznim crkvenim manifestacijama, a najznačajniji su njihovi nastupi u Srbiji, Grčkoj, Slovačkoj i Americi.

Koncert je zakazan za subotu, 23. mart u 19:30, a ulaz je slobodan.

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime