Brčko: U ruralnim područjima broj upisanih učenika u padu, a u gradskim školama povećanje

Prema pokazateljima u vladinom Pododjeljenju za predškolsko i osnovno obrazovanje u ruralnim osnovnim školama Brčko distrikta opada broj upisanih đaka, dok se taj broj u gradskim školama povećava. Zadnjih sedam-osam godina u prve razrede osnovnih škola u Brčko distriktu se upisuje između 650 i 720 djece.

Šefica Pododjeljenja Mara Matkić rekla da se u zadnjih sedam-osam godina u prve razrede osnovnih škola u Brčko distriktu upisuje između 650 i 720 djece, i ta brojka je konstantna. Za 2021/22. školsku godinu evidentirano je 657 djece što će na koncu biti približno broju upisane djece.

- Reklama -

“Posmatrano na nivou svih osnovnih škola u Brčko distriktu, nema velikih oscilacija u broju upisanih osnovaca. Međutim, činjenica je da ruralne škole gube učenike, dok se u gradskim školama taj broj povećava. U Prvoj osnovnoj školi zadnjih godina upisuje se u prosjeku oko 200 učenika, a sama škola trenutno broji više od 1.600 učenika”, kazala je Matkić.

Ona je kazala da u zadnje vrijeme broj učenika gube X, IX, IX, XV, pa čak i VIII osnovna škola, a uzroke je teško sasvim tačno definisati.

Matkić je pojasnila da zahvaljujući činjenici da u Brčkom još škole nisu klasične javne ustanove, usljed pada broja upisanih đaka, što automatski utiče na broj nastavnih časova, odlukom šefa Odjeljenja ti predavači bivaju raspoređeni u druge škole i tako ostvaraju propisani fond nastavnih časova.

Šefica Matkić čestitala je svim učenicima koji su u petak 18.06. završili devete razrede i poželjala puno sreće u nastavku školovanja koje je vrlo važna stavka u životu svakog čovjeka.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime