Brčko: U prvoj polovini godine dvostruko više turista nego lani

U prvoj polovini ove godine registrovano je 6.900 turističkih posjeta Brčko distriktu, a u istom periodu lani 3.400, rekao je šef Službe za turizam u brčanskoj Vladi Aleksandar Đurić.

Đurić je rekao novinarima uoči održavanja okrugog stola o turizmu da Brčko ima potencijal za razvoj ove oblasti i da na tome treba da se radi.

- Reklama -

On je istakao da je za kvalitet usluga ključno obezbijediti kadrove u srednjem i visokom obrazovanju, te da se posebna pažnja treba posvetiti turističkim tehničarima, recepcionerima, konobarima i menadžerima hotela, ali i razvoju prateće infrastrukture.

Profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Slobodan Marković rekao je da je geoturizam i primjena naučnih istraživanja perspektiva turističkih aktivnosti u budućnosti jer ne zahtijeva velika ulaganja.

Marković je preporučio bolje iskorištavanje rijeke Save u turističke svrhe, te istakao da je neophodno osmisliti sadržaje zanimljive turistima.

Tjago Ferera, koji već deset godina radi na promociji turističkih potencijala Srbije i Balkana, rekao je da na turizam treba da se gleda kao na perspektivnu oblast koja zemlji može mnogo dobrog da donese i od koje ljudi mogu da žive.

Ferera, koji je porijeklom iz Brazila, istakao je da Balkan ima veliki turistički potencijal koji nije u potpunosti iskorišten, te da treba da primijeni iskustva bogatih zemalja u ovoj oblasti.

“Uvijek je novo otkriće kada dođe turista iz inostranstva u BiH, Srbiju, Hrvatsku. Ne znaju šta da očekuju i uvijek se pozitivno iznenade”, rekao je Ferera.

U organizaciji Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Vlade distrikta danas je u Brčkom održan okrugli sto o temi “Aktuelni izazovi i savremeni trendovi turizma” sa predavačima iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, i dio je obilježavanja Dana turizma u tom gradu.

 

 

 

(rtvhit.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime