Брчко: У првих шест мјесеци више умрлих него рођених - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: У првих шест мјесеци више умрлих него рођених

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На подручју Брчко дистрикта у првој половини текуће године у Пододјељењу за матичну евиденцију у Одјељењу за јавни регистар Владе Дистрикта, биљежи се смањење рођених и умрлих, као и вјенчаних у односу на исто раздобље 2022. године.

Према подацима извјештаја из матичних књига рођених у првој половини 2023. године уписано је 430 новорођених беба, што је за 44 мање у односу на исти период прошле године, а до смањења је дошло и код уписа у матичну књигу умрлих, те су у првих шест мјесеци уписано 582 умрлих, што је за 167 мање у односу на годину дана раније.

„До смањења је дошло и у евиденцији матичне књиге вјенчаних, те је на подручју Брчко дистрикта у првих шест мјесеци извршено 198 вјенчања, док је у књигу вјенчаних уписано 282 вјенчања, што је за 7 мање у односу на првих шест мјесеци 2022. године“, казао је Себастијан Лукић испред Пододјељења за матичну евиденцију. Он је додао како се број уписа и број вјенчаних разликује из разлога што је одређени број уписаних вјенчање извршило ван граница Босне и Херцеговине.

Поред уписа у матичне евиденције, у овом Пододјељењу врше се и уписи ентитетског држављанства, навео је Лукић, истичући да се грађани Брчко дистрикта могу опредијелити за ентитетско држављанство Федерације БиХ или ентитетско држављанство Републике Српске. У првих шест мјесеци обрађено је 391 захтјев за ентитетско држављанство, те се тај број из године у годину смањује, јер већина грађана већ има ентитетско држављанство, и грађани у сваком тренутку могу промијенити своје држављанство.

„Што се тиче овјере докумената, биљежи се повећање од 13.690 овјерених докумената, па је у првих шест мјесеци овјерено близу 98.000 докумената“, додао је Лукић.

У Пододјељењу за матичну евиденцију врши се верификација уписа у електроничну евиденцију из старих матичних књига које потичу још из 1886. године па све до данас, те је до сада верификовано око 30.000 уписа.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img