spot_img
spot_img

Brčko: U prvih šest mjeseci više umrlih nego rođenih

spot_img
spot_img

Na području Brčko distrikta u prvoj polovini tekuće godine u Pododjeljenju za matičnu evidenciju u Odjeljenju za javni registar Vlade Distrikta, bilježi se smanjenje rođenih i umrlih, kao i vjenčanih u odnosu na isto razdoblje 2022. godine.

Prema podacima izvještaja iz matičnih knjiga rođenih u prvoj polovini 2023. godine upisano je 430 novorođenih beba, što je za 44 manje u odnosu na isti period prošle godine, a do smanjenja je došlo i kod upisa u matičnu knjigu umrlih, te su u prvih šest mjeseci upisano 582 umrlih, što je za 167 manje u odnosu na godinu dana ranije.

„Do smanjenja je došlo i u evidenciji matične knjige vjenčanih, te je na području Brčko distrikta u prvih šest mjeseci izvršeno 198 vjenčanja, dok je u knjigu vjenčanih upisano 282 vjenčanja, što je za 7 manje u odnosu na prvih šest mjeseci 2022. godine“, kazao je Sebastijan Lukić ispred Pododjeljenja za matičnu evidenciju. On je dodao kako se broj upisa i broj vjenčanih razlikuje iz razloga što je određeni broj upisanih vjenčanje izvršilo van granica Bosne i Hercegovine.

Pored upisa u matične evidencije, u ovom Pododjeljenju vrše se i upisi entitetskog državljanstva, naveo je Lukić, ističući da se građani Brčko distrikta mogu opredijeliti za entitetsko državljanstvo Federacije BiH ili entitetsko državljanstvo Republike Srpske. U prvih šest mjeseci obrađeno je 391 zahtjev za entitetsko državljanstvo, te se taj broj iz godine u godinu smanjuje, jer većina građana već ima entitetsko državljanstvo, i građani u svakom trenutku mogu promijeniti svoje državljanstvo.

„Što se tiče ovjere dokumenata, bilježi se povećanje od 13.690 ovjerenih dokumenata, pa je u prvih šest mjeseci ovjereno blizu 98.000 dokumenata“, dodao je Lukić.

U Pododjeljenju za matičnu evidenciju vrši se verifikacija upisa u elektroničnu evidenciju iz starih matičnih knjiga koje potiču još iz 1886. godine pa sve do danas, te je do sada verifikovano oko 30.000 upisa.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img