Brčko: U proteklih sedam dana 958 novih slučajeva zaraze

Područje Brčko distrikta takođe se suočava s nedovoljnim brojem vakcinisanih protiv koronavirusa, što je posebno zabrinjavajuće u vremenu brzog širenja infekcije među stanovništvom. U proteklih sedam dana prvu dozu vakcine primilo je svega 225 osoba.

Iako nadležni kontinuirano upućuju apele na važnost vakcinacije protiv koronavirusa, na području Brčko distrikta zainteresovanost građana je u padu, što pokazuju izvještaji nadležnih.

- Reklama -

Prema zvaničnom izvještaju nadležnog Odjeljenja za zdravstvo, u proteklih sedam dana prvu dozu vakcine primilo je svega 225 osoba te konačni broj od početka procesa imunuzacije iznosi 18.619.

Objema dozama vakcine u Brčkom je do danas vakcinisano 17.916 građana, među kojima je i njih 170, koliko ih se dodatno imuniziralo od protekle srijede do danas.

Kada je riječ o trećoj, odnosno buster dozi, nju je u proteklih sedam dana primilo 760 osoba te konačni broj trenutno iznosi 2.435 apliciranih doza.

U proteklih sedam dana u ovoj regiji naše zemlje potvrđeno je novih 958 slučajeva zaraze koronavirusom te je u ovom trenutku pod aktivnom infekcijom 2.428 građana.

U analiziranom periodu od oboljenja kovid-19 oporavilo se 97 pacijenata.

Na bolničkom liječenju u ovom trenutku u Zdravstvenom centru je 26 pacijenata, od kojih je 12 vakcinisano. Kada je riječ o kliničkim slikama, njih četvero je sa lakšm, 12 je u srednje teškom stanju, dok je deset sa teškom formom oboljenja kovid-19.

Na kovid pedijatrijskom odjeljenju u vrijeme objave članka nalazilo se pet pacijenata, od kojih je troje vakcinisano. U srednje teškom stanju je troje, dok dvoje ima tešku kliničku sliku.

U respiratornom centru nalazi se pet pacijenata i svi su u teškom stanju, a od ukupnog broja hospitaliziranih, samo dvoje je vakcinisano.

Crnu statistiku ovog dijela naše zemlje dodatno je podiglo i devet smrtnih ishoda koliko ih je zabilježeno u proteklih sedam dana.

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime