spot_img
spot_img

Брчко: У прошлој години више умрлих него рођених

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Брчко дистрикту у прошлој години извршен је 151 упис више у матичну књигу умрлих у односу на број извршених уписа у матичну књигу рођених, односно морталитет је био већи од наталитета.

Према извјештају Пододјељења за матичну евиденцију закључно са децембром  мјесецом 2019. године у матичну књигу рођених Брчко дистрикта извршено је 1.013 уписа, 49 уписа мање у односу на претходну 2018.годину  када је евидентирано 1.062 рођених.

У  матичну књигу умрлих евидентирано је 1.164 уписа, што је 108 уписа умрлих више него 2018. године када је тај број износио 1.056.

Број обављених вјенчања за протеклу 2019. годину је 453, за пет вјенчања више него у претходној години.

“Напомињемо, да се поред уписа обављених вјенчања на подручју Брчко дистрикта подразумијевају и вјенчања грађана дистрикта у иностранству, уколико су испуњени услови за упис”, каже Jелена Никић Дамјановић, шеф Пододјељења за матичну евиденцију у Брчком.

Према њеним ријечима обрађено је 1.367 захтјева за ентитетско држављанство, тј. 498 захтјева мање у односу на 2018. годину када је обрађено 1.865 захтјева.

“Од 2013. до 2019. године 42.098 особа је ријешило своје ентитетско држављанство када се активније започело с тим активностима и када је прописано да на личним документима мора бити уписано ентитетско држављанство”, појаснила је Јелена Никић Дамјановић.

Када је ријеч о извршеним овјерама докумената у Пододјељењу за матичну евиденцију је за дванаест мјесеци извршено 194.315 овјера (изјава, потписа и преписа).

Активности овог Пододјељења које су у последњих неколико година фокусиране на потврђивање односно верификацију података у електронској евиденцији матичних књига одвијају се својим током.

“Наиме, велики дио података преузети су из старе базе чију је поузданост било неопходно потврдити. Са тим активностима потребно је наставити и даље, првенствено провјери и потврђивању података у матичним књигама рођених и књигама држављана, како би се што већи број података могао ставити на располагање IDDEEA-и, ради електронске размјене података. Надаље, реализацијом овог циља створит ће се поуздани подаци у електронској евиденцији чиме ће се омогућити електронска размјена података о уписима у матичне књиге при издавању особних докумената (wеб сервис) као и предуслови за увезивање матичних служби на нивоу БИХ. По завршетку наведеног активности ће бити фокусиране и на потврђивање података уписаних у матичне књиге вјенчаних и умрлих”, истакла је на крају Јелена Никић Дамјановић.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img