spot_img
spot_img

Brčko: U porastu broj razvedenih brakova

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Broj razvedenih brakova na razini Bosne i Hercegovine, kao i na području Brčko distrikta, iz godine u godinu je u porastu, dok je broj sklopljenih brakova u blagom padu.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine u 2022. godini broj sklopljenih brakova u našoj državi je blizu 17.500, dok ih je razvedeno 2.865. Kada je u pitanju Brčko distrikt rukovoditeljica podružnice Agencije u Brčkom Senija Fačić navodi podatke o broju sklopljenih i razvedenih brakova za razdoblje od 2020. do 2022. godine.

„U 2022. godini sklopljeno je 673 braka, dok ih je 185 razvedeno, godinu dana ranije broj vjenčanih je 621, a razvedeni 264“, kazala je Fačić, navodeći kako je 2020. godine, tijekom pandemije Covid 19, najmanje sklopljenih brakova, njih 402, dok je iste godine razvedeno čak 240 brakova.

Brojni psiholozi tvrde kako je razvod braka jedno od najstresnijih razdoblja u životu, kako muškarca tako i žene podjednako. Psihologinja pod supervizijom Vesna Zekić navodi kako je najčešći razlog za prestanak bračne zajednice taj što ljudi ulaze u brak na osnovu romantike i početne ljubavi, te da tek kada se susretnu sa svakodnevnim problemima, shvate da nisu jedno za drugo. Pored toga, čest razlog su i financije, odnosno neravnomjerno trošenje novca jednog od bračnih partnera, a u posljednje vrijeme preljuba je jedan od najčešćih razloga za raspad bračne zajednice.

Neki od anketiranih građana, od kojih su neki i preko 50 godina u sretnom braku, kažu da se danas mladi predugo zabavljaju i prekasno ulaze u brak, nakon čega dolazi do određenog zasićenja, a na pitanje koja je tajna uspješnog i dugotrajnog braka navode uzajamno poštovanje, razumijevanje i dogovaranje.

U razdoblju od 2020. do 2022. godine u Distriktu je sklopljeno 1696 brakova, dok je razvedeno njih 689, a prošle godine u našem gradu sklopljeno je 640 brakova, dok je broj razvedenih brakova za 2023. godinu još uvijek nepoznat.

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img