spot_img
spot_img

Brčko: U ponedeljak izložba slika „Ruke pune buke“

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Vijeće/Savjet mladih Brčko distrikta BiH u ponedeljak 15.01.2024. god. organizuje izložbu slika pod nazivom „Ruke pune buke“ u gradskoj Vijećnici sa početkom u 18h.

Ovaj događaj je nastavak projektnih aktivnosti trećih Susreta mladih koji su počeli na jesen prošle godine i naslanja se na istoimenu radionicu na kojoj su mladi iz Brčkog slikali motive našeg grada.

Fokus ovogodišnjih Susreta mladih Brčko distrikta jeste upravo kultura i kulturni sadržaj za mlade u Brčkom te će se i na ovoj izložbi najviše pričati baš na tu temu.

Mladi koji će izložiti svoje slike polaznici su škole slikanja Ateljea 6 pod vođstvom akademske slikarke Almedine Cifrić i ova izložba je sjajan način podrške našim mladima na njihovom umjetničkom putu.

„Naša glavna ideja je okupiti mlade i razgovarati o kulturi i kulturnom sadržaju za mlade i prvobitna ideja je bila organizovati klasičnu panel diskusiju ali nam je sinula ova ideja da o tome pričamo razgledajući slike i mislimo da je to dosta bolje.“ – kažu nam iz Vijeća/Savjeta mladih.

Pored izložbe slika na sutrošnjoj izložbi biće prisutan i veliki evropski slikar porijeklom iz Bosne i Hercegovine Drago Pečenica, koji je izgradio karijeru vrhunskog evropskog slikara u Holandiji te iza sebe ima preko 200 izložbi što u Holandiji, Francuskoj, te drugim evropskim zemljama. Kuriozitet je da je on jedini strani slikar sa dozvolom Holandske kraljice koji moze da izlaze u kraljevskoj akademiji Holandije. On je začetnik zasebne tehnike slikanja koju je sam nazvao zanimljivim nazivom „grebanjem do svjetlosti“, a sastoji se od nanošenja boja na platno koje se potom skidaju upravo grebanjem posebnim materijalom i tako dolazi do slike.

Sutra će Drago Pečenica učesnicima održati predavanje naslovljeno upravo „Grebanjem do svjetlosti“ gdje će ispričati svoju grandioznu priču kako je kao dijete iz malene Rogatice dospio do kraljevske akademije i evropskih metropola da bi se ponovo vratio u tu istu Rogaticu.

Iz Vijeća/Savjeta mladih se istinski raduju ovakvom događaju i pozivaju sve zainteresovane da dođu na izložbu i uživaju u događaju.

Izložba „Ruke pune buke“ realizuje se u sklopu projekta Susreti mladih Brčko distrikta BiH koji realizuje krovna organizacija mladih Brčko distrikta a finansira Vlada Brčko distrikta BiH.

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img