Brčko: U ponedeljak izložba Ilonke Jasak i Mirsade Masal

- Reklama -

U ponedeljak, 3.2.2020. godine sa početkom u 19:00 časova u Umjetničkoj galeriji Brčko distrikta BiH biće upriličeno svečano otvaranje izložbe slika akademskih slikarki iz Sarajeva, Ilonke Jasak i Mirsade Masal. 

Boje žuta i plava dominiraju na uljima na platnu Mirsasde Masal, koja u njihovom međuodnosu stvaraju dinamične procese oblikujući imaginarne ambijente, čineći da se tek ponegdje nazire pokoji prepoznatljivi motiv – nizovi katanaca, konjske glave, grane maslina ili ljudske sjenke – obrisi što će doprinijeti komunikativnosti djela i zadovoljiti posmatrače koji i u apstrakciji očekuju elemenat realnosti makar na planu asocijacije.

- Reklama -

Smjerovi i slojevi papirnatih fragmenata na površini slika Ilonke Jasak izazivaju kod posmatrača različita stanja. Likovni smisao se traži u apstraktnom i bezvremenom prostoru, a sama autorka strast, energiju, vibraciju, postignutu u discipliniranom i strpljivom postupku ističe kao bitnu karakteristiku svojih likovnih istraživanja u tehnici kolaž.

Mirsada Masal bavi se slikarstvom i skulpturom od 1980. godine.

Članica je Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” od 1997., a Udruženja likovnih umjetnika BiH od 2009.

Imala je četiri samostalne izložbe i učestvovala u nizu kolektivnih likovnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Živi i stvara u Sarajevu.

Akademska slikarka Ilonka Jasak završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Salima Obralića.

Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Sudjelovala je u brojnim likovnim kolonijama.

Dugogodišnji je član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine ULUBIH-a. Član je i udruge Napretka kao saradnik Galerije “Preporod”.

Ima status istaknutog slobodnog umjetnika Kantona Sarajevo. Dobitnik je više nagrada iz oblasti likovnih umjetnosti od državnog značaja.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime