Brčko: U petak promocija knjige dr Milana Micića “Amerikanci – srpski dobrovoljci iz SAD”

Povodom stogodišnjice oslobođenja srpskih zemalja u Prvom svjetskom ratu, „Konzervativni klub“ u saradnji sa SPKD „Prosvjeta“ organizuje promociju knjige dr Milana Micića koja govori o srpskim dobrovoljcima iz Sjedinjenih američih država koji su, iako nikada ranije nisu živjeli u Srbiji, organizovano krenuli u oslobađanje zemlje koju su doživljavali kao svoju otadžbinu.

Promocija knjige će se održati u petak, 19. oktobra u 18 časova u prostorijama „Prosvjete“, a knjigu će brčanskoj publici predstaviti sam autor.

- Reklama -

Knjiga, između ostalog, sadrži 25 kazivanja o dobrovoljcima koja su prikupljenja u dobrovoljačkim kolonijama u Banatu i tu su opisani njihovi životi od rođenja pa do smrti. Tu se govori o tome kako običan čovjek, pojedinac, a u ovom slučaju srpski dobrovoljac, na svojim leđima nosi to veliko breme istorije i istorijske odgovornosti i kako on doživljava epohu u kojoj živi. Govori o tome šta ih je navelo da izađu iz okvira jedne države, da pređu iz jedne uniforme u drugu sa željom da se stvori srpska nacionalna država.

„Smatrao sam da je moja obaveza da ove ljude otrgnem od zaborava. Upravo se obilježava stogodišnjica od kraja Prvog svjetskog rata i protekle godine bile su godine jubileja. To je i izvanredna prilika da se podsjetimo na te ljude, ali koja je samo delimično iskorišćena. Mislim da je sve to moglo da se uradi i na jedan svečaniji i dublji način, kroz istoriografiju, ali da se i kroz snimanje filmova i održavanje pozorišnih predstava obnovi sjećanje na ove ljude i tu epohu“, objašnjava Micić.

Dr Micić je široko priznat kao najbolji poznavalac dobrovoljačkog pitanja, a ujedno je i predsjednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime