Brčko: U Osnovnom sudu broj neriješenih predmeta smanjen za 2.700 - nula49.com
spot_img
spot_img

Brčko: U Osnovnom sudu broj neriješenih predmeta smanjen za 2.700

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta Dragan Tomaš održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je predstavio devetomjesečni izvještaj o radu ove pravosudne institucije i najavio sedmicu sudske nagodbe koja je predviđena za početak sljedećeg mjeseca ali i govorio o projektu CEPEJ koju provodi Evropska komisija za efikasnost pravosuđa.

Broj zaostalih neriješenih predmeta u prvih devet mjeseci smanjen je za 2.700 u odnosu na isti period prošle godine, rekao je na redovnoj tromjesečnoj konferenciji za novinare predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta Dragan Tomaš dodajući da je u minoloj godini za isti period bilo nerješeno 14.376 predmeta, te da je ostalo 11.676 zaostalih neriješenih predmeta.

„Tendencija je i ono što nam se pojavljuje sada jeste broj upravnih sporova i prošle godine smo riješili 29 predmeta dok smo za prvih devet mjeseci ove godine riješili 94 predmeta,“ rekao je Tomaš dodajući da je smanjen i broj predmeta u izvršnim referatima.

Dragan Tomaš je izrazio nadu da će se broj predmeta do kraja godine, budu li nastavili ovim tempom riješavati, smanjiti u odnosu na prošlu godinu.

On je za 6. novembar ove godine najavio “Sedmicu sudske nagodbe” gdje bi strane u sporovima tokom dvonedeljnog trajanja nagodbe pokušale mirnim putem i u skraćenom postupku riješiti svoje sporove.

„Suština nagodbe je da se strankama sugeriše da se ide u mirno riješavanje sporova što je sigurno cilj i sudovima u BiH, a i samim strankama“, naglasio je Tomaš.

Govoreći o pilot projektu CEPEJ kojeg realizuje Evropska komisija za efikasnost pravosuđa Tomaš je rekao da je Osnovni sud Brčko distrikta dio tog projekta i da će im umnogome iskustva koja se razmjenjuju tokom trajanja projekta pomoći u daljem radu.

„Sam model je zamišljen da se mjeri kvalitet pravosuđa kroz tri nivoa i to prvo da se mjeri kvalitet postupka donošenja sudskih odluka odnosno trajanje samih postupaka, potom drugi nivo se odnosi na uspjeh donesenih odluka, te zadnje se odnosi se istraživanje da li su sva lica koja su uključena u proces donošenja odluka zadovoljna“, naglasio je Tomaš.

On je na kraju konferencije za novinare potvrdio da je došlo do isplate jednokratne novčane pomoći u visini od 400 KM svim zaposlenim koji imaju platu manju od 1.200 KM, ali da kako je rekao među radnicima u pravosudnim imstitucijama postoji veliko nezadovoljstvo jer to nisu bili njihovi zahtjevi.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img