spot_img
spot_img

Brčko: U narednom periodu očekuje se porast nivoa vodostaja rijeke Save

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U narednim danima, zbog topljenja snijega koji je pao protekli vikend očekuje se porast nivoa vodostaja rijeke Save u Brčkom.

U brčanskoj Kapetaniji kažu da su padavine tokom subote i nedjelje došle u vrijeme kada je vodostaj rijeke Save bio nizak zbog čega su male šanse da dođe do izliva vode. Ove padavine pogoduju plovnim vozilima jer se stvaraju bolji uslovi za plovidbu i rad Javnog preduzeća “Luka Brčko”.

“Na mjernoj stanici u Šamcu izmjeren je vodostaj rijeke Save 286 cm, dok je u Županji izmjereno 521 cm. Za sada nema opasnosti po građane Distrikta, porast vodostaja je karakterističan za ovaj period godine. U poređenju sa istim periodom prošle godine zabilježen je veći broj uplovljavanja”, rekao je Mladen Rogić, kapetan Kapetanije u Brčko distriktu, te podsjetio građane da se redovna odbrana od poplava uvodi kada voda dostigne razinu od 650 cm.

Iz brčanske Kapetanije kažu da zbog porasta vodostaja rijeke Sava dolazi do pomjeranja plovnih oznaka na plovnom putu što stvara poteškoće brodarima i nautičarima jer zbog velikih količina granja i predmeta koje rijeka nosi dolazi do oštećenja plovnih oznaka.

“Za očekivati je da se povoljna hidrometeoroška situacija nastavi u narednom periodu što će pogodovati za prijevoz robe riječnim putem, a samim tim i povećan obim rada u brčanskoj Luci”, dodao je Rogić.

Mirsad Hasanbašić, v.d. šef Odsjeka Civilne zaštite kaže da su pripadnici spasilačke jedinice na terenu i prate situaciju zbog najavljenog porasta vodostaja rijeke Save.

“Trenutno nema problema u Brčko distriktu, ali s obzirom da su proteklih dana obilne snježne padavine zahvatile Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu za očekivati je u narednom periodu porast nivoa vodostaja rijeke Save”, kazao je Hasanbašić.

Pripadnici Civilne zaštite konstantno su na terenu i prate razvoj situacije kada je u pitanju vodostaj rijeke Save dodao je Hasanbašić, te pozvao građane da ukoliko primjete promjene koje mogu ugroziti njih i njihova materijalna dobra, da odmah pozovu operativno komunikacijski centar na broj 121 ili 123.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img