wso slot
akun wso slot
nuklir slot
akun pro taiwan
slot server taiwan
slot taiwan
akun pro vietnam
slot server vietnam
slot vietnam
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
pistol4d
akun wso slot
nuklir slot
maxwin slot demo
pistol4d
situs judi bola
Brčko: U azilu nema mjesta, pasa na ulicama sve više - nula49.com
spot_img

Brčko: U azilu nema mjesta, pasa na ulicama sve više

Published:

spot_img

U Brčko distriktu BiH građani se sve češće susreću sa napadima pasa zbog čega je Sektor za zbrinjavanje u JP “Komunalno Brčko” primoran raditi na takozvanom “razbijanju” čopora, jer su smještajni kapaciteti odavno ispunjeni.

“Uklanjanjem ženki sa ulica pokušavamo da riješimo problem okupljanja pasa prilikom kojih se dešavaju i napadi na naše sugrađane. Obično kada su ženke u tjeranju na nju dolazi oko pet do šest pasa te tim “razbijanjem” pokušavamo zaustaviti njihovo dalje okupljanje i razmnožavanje”, potvrdila je Željka Tomić, šefica Sektora za zbrinjavanje životinja u JP “Komunalno Brčko”.

Smještajni kapaciteti u dva azila dozvoljavaju smještaj do 300 pasa, a trenutno je zbrinuto oko 500 pasa čime su kapaciteti odavno prevaziđeni. U azilu pored pasa lutalica nalazi se i veći broj vlasničkih pasa što onemogućava Sektoru za zbrinjavanje prihvatanje novih životinja.

“Tokom ove godine prihvatili smo više od 50 pasa, od kojih su 42 čipovana što je poražavajuća brojka jer Vlada Brčko distrikta finansira vakcinisanje, čipovanje i izdavanje pasoša. Pozivamo građane da budu odgovorni prema svojim kućnim ljubimcima i da se ne ophode prema svojim životinjama tako što ih dovedu u azil ili ostave na ulici”, dodala je Tomić.

Prema njenim riječima činjenica je da veliki broj vlasnika nema kontrolu nad svojim psima te ih puštaju na ulicu zbog čega je veći broj napada prouzrokovan od strane vlasničkih pasa.

“Nakon napada psa dešava se problem jer pojedini građani nisu izvršili čipovanje svojih pasa i nakon napada nismo u mogućnosti sankcionisati neodgovornog vlasnika jer ne možemo potvrditi da je to zapravo njegov pas. Pozivamo vlasnike da ispune zakonsku odredbu i vakcinišu svoje pse i budu odgovorni prema svojim psima i cjelokupnoj zajednici”, naglasila je Tomić.

Ukoliko se dese napadi pasa na građane oni su dužni da se jave veterinarskoj inspekciji ili brčanskoj Policiji te prikupe potrebnu dokumentaciju. Za punoljetne osobe novčana odšteta u slučaju ugriza psa iznosi 900 KM, dok za maloljetna lica ta odšteta iznosi 1.100 KM, potvrdili su iz Sektora za zbrinjavanje životinja.

Kako bi smanjili broj napada pasa Tomić poziva vlasnike da tokom šetnje svoje kućne ljubimce drže na povodcu, te da krupnijim psima stave zaštitnu korpu prilikom šetnje među većim brojem ljudi.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img