spot_img
spot_img

Брчко: У азилу нема мјеста, паса на улицама све више

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У Брчко дистрикту БиХ грађани се све чешће сусрећу са нападима паса због чега је Сектор за збрињавање у ЈП “Комунално Брчко” приморан радити на такозваном “разбијању” чопора, јер су смјештајни капацитети одавно испуњени.

“Уклањањем женки са улица покушавамо да ријешимо проблем окупљања паса приликом којих се дешавају и напади на наше суграђане. Обично када су женке у тјерању на њу долази око пет до шест паса те тим “разбијањем” покушавамо зауставити њихово даље окупљање и размножавање”, потврдила је Жељка Томић, шефица Сектора за збрињавање животиња у ЈП “Комунално Брчко”.

Смјештајни капацитети у два азила дозвољавају смјештај до 300 паса, а тренутно је збринуто око 500 паса чиме су капацитети одавно превазиђени. У азилу поред паса луталица налази се и већи број власничких паса што онемогућава Сектору за збрињавање прихватање нових животиња.

“Током ове године прихватили смо више од 50 паса, од којих су 42 чипована што је поражавајућа бројка јер Влада Брчко дистрикта финансира вакцинисање, чиповање и издавање пасоша. Позивамо грађане да буду одговорни према својим кућним љубимцима и да се не опходе према својим животињама тако што их доведу у азил или оставе на улици”, додала је Томић.

Према њеним ријечима чињеница је да велики број власника нема контролу над својим псима те их пуштају на улицу због чега је већи број напада проузрокован од стране власничких паса.

“Након напада пса дешава се проблем јер поједини грађани нису извршили чиповање својих паса и након напада нисмо у могућности санкционисати неодговорног власника јер не можемо потврдити да је то заправо његов пас. Позивамо власнике да испуне законску одредбу и вакцинишу своје псе и буду одговорни према својим псима и цјелокупној заједници”, нагласила је Томић.

Уколико се десе напади паса на грађане они су дужни да се јаве ветеринарској инспекцији или брчанској Полицији те прикупе потребну документацију. За пунољетне особе новчана одштета у случају угриза пса износи 900 КМ, док за малољетна лица та одштета износи 1.100 КМ, потврдили су из Сектора за збрињавање животиња.

Како би смањили број напада паса Томић позива власнике да током шетње своје кућне љубимце држе на поводцу, те да крупнијим псима ставе заштитну корпу приликом шетње међу већим бројем људи.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img