spot_img
spot_img

Брчко: Три године затвора за промет опојних дрога

spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ окончало је поступак против Едина Мушановића (36), по оптужници за организовани криминал у вези с прометом опојних дрога на подручју дистрикта Брчко и Тузланског кантона.

Мушановић, један од шесторице оптужених у оквиру организиране групе која је на подручју Брчког и Грачанице прометовала преко стотину килограма опојних дрога, осуђен је на трогодишњу затворску казну.

Подсјетимо, криминална група која је дјеловала од 2018. године разбијена је у априлу прошле године, када су Тужилаштво и Полиција Дистрикта спровели оперативну акцију Кланац. Тада је слободе лишен већи број лица, а већ у октобру 2021. г.

Тужилаштво је подигло оптужницу против њеног организатора Хајрудина Турсуновића, као и чланова Едина и Седина Мушановића, Аднана Речице и Елдина Агушија.

Турсуновић је оптужен да је с циљем остваривања финансијске користи организирао групу повезавши се с другим лицима којима је подијелио тачно одређене задатке за набавку, продају, предају, пријевоз, држање и посредовање у купопродаји опојних дрога. Сумња се да су комуницирањем путем мобилних апликација, по његовим налозима, Един Мушановић, Агуши и њему позната лица вршила пријевоз опојних дрога, док су Речица, Седин Мушановић и Един Мушановић опојну дрогу распоређивали по скровитим мјестима поред путних комуникација обраслим растињем.

Турсуновића се терети да је затим заједно с Речицом проналазио те локације, обиљежавао их, а потом их током вожње возилом показивао Ахмету Тодорову и лицу А.Ш, који су дрогу даље преузимали и продавали на подручју дистрикта Брчко. Како се наводи у оптужници, они су новац од продаје предавали Турсуновићу или лицу које би он послао пријетећи убиством оном ко га спомене полицији или тешким тјелесним повређивањем ако преузме дрогу без његовог знања или му не преда новац. Оптуженима је стављено на терет да су у оквиру такве организације прометовали најмање 109 килограма канабиса и амфетамина, те 4 500 таблета МДМА-а тзв. ецстасy.

Сви су оптужени за кривична дјела организираног криминала (из члана 336 Кривичног закона Дистрикта), у вези с кривичним дјелом Неовлаштена производња и стављање у промет опојних дрога (из члана 232 Кривичног закона). Тужилаштво је оптужницом предложило трајно одузимање предмета привремено одузетих у претресима затраживши од суда одузимање пронађене опојне дроге, али и путничких возила Ауди А8 и Хyундаи кориштених за извршење кривичних дјела. Усто, изричито је затражено одузимање цјелокупне имовинске користи, односно новца прибављеног кривичним дјелима.

Недавно је у овом случају започело и суђење пред Основним судом дистрикта Брчко, а након што је раније, у одвојеном поступку, Тодоров осуђен на казну затвора од двије године, споразум о признању кривице с Тужилаштвом закључио је и Един Мушановић који је затим неправоснажно осуђен на три године затвора.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img