spot_img
spot_img

Брчко: Топло вријеме штети озимим културама

spot_img
spot_img

Изузетно топло вријеме и високе температуре ваздуха не погодују озимим културама које су засађене јесенас, сазнали смо од Драге Новаковића предсједника Удружења пољопривредника „Сава“ Брезово Поље.

Према његовим ријечима у ово доба године за пшеницу, јечам и зоб који су посијани јесенас, највише погодује снијег висине до 15 центиметара који би их заштитио од промрзавања и уништавања сјемена и стабала те наглог раста ових озимих култура.

Драго Новаковић тврди да ће тренутне временске прилике утицати на смањени принос ових култура у вријеме жетве.

Заштита озиме пшенице и јечма састоји се у заштити од корова која може бити прије сјетве, послије сјетве, прије ницања и послије ницања сјемена и корова. Стручњаци истичу да се осим заштите од корова пшеницу заштићује од штетника (лисне уши, лема, жичњаци) и болести (палеж класа, вируса жуте куге жита,пјегавост листа и пљевица, пепелница, хрђе, полијегање, фузариозе и др.).

У правилу се јесенска заштита од корова не сматра оправданом, јер већина корова није никла па се заштита ради напамет, осим ако познајемо парцелу и знамо да је прије била велика закоровљеност коровима који ничу заједно са пшеницом. Корови озимој пшеници и јечму не наносе штете све до фазе бусања што је 30 – 40 дана након сјетве, додају стручњаци.

Млада пшеница за сада одолијева температурним шоковима. Не покаже ли зима право лице, а хладноћа и снијег на пољима не одраде своју санитарну улогу, појавиће се болести. Неће поштедјети ни уљану репицу. Све ће те културе убрзо тражити појачану заштиту и прихрану, а она ће ове године бити екстремно скупа и једини спас за ратарску производњу јесте да цијена ратарских производа остане на овим нивоима, да се колико-толико неутрализује ово велико поскупљење репроматеријала, закључили су стручњаци.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img