Brčko: Svečana akademija povodom 170 godina od Vukove reforme

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić upriličio je danas prijem za predstavnike Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, Brčko, povodom obilježavanja 170 godina od reforme jezika, pisma i pravopisa Vuka Stefanovića Karadžića.

Svečana akademija, kojom će biti obilježen ovaj značajan jubilej, biće održana sutra, 2. 12. 2017. godine u Domu kulture u 18.00 časova, a organizator je dramsko-recitatorska sekcija SPKD “Prosvjeta”.

- Reklama -

Gradonačelnik Siniša Milić istakao je da je srpski jezik, kao i svaki drugi jezik, mnogo više od sredstva komunikacije.

“To je jedan od najvažnijih elemenata identiteta svakog naroda i sa te strane bilo mi je zadovoljstvo da se informišem o održavanju svečane akademije. Statut Brčko distrikta BiH garantuje građanima upotrebu jezika i pisma, između ostalih i srpskog jezika i ćirilice, ali ono što je najvažnije jeste da sam pisani akt kakav je statut ne može sačuvati jezik i pismo ukoliko se mi sami ne koristimo tim pravom. Smatram da je obaveza svih koji govore srpskim jezikom i vole ćirilicu da koriste to pravo i na nama je najveći teret očuvanja našeg jezika i pisma. Isto tako, to je slučaj i sa drugim jezicima i pismima kojim se koriste narodi koji žive na ovim prostorima”, rekao je gradonačelnik Milić.

Dragan Tomić, predsjednik SPKD “Prosvjeta” zahvalio se gradonačelniku na ukazanom povjerenju, dosadašnjoj saradnji i podršci i u to ime mu uručio člansku kartu “Prosvjete” kao počasnom članu.

Vedrana Dragičević, profesorica srpskog jezika i književnosti i jedan od rukovodilaca dramsko-recitatorske sekcije “Prosvjete”, naglasila je da se ove godine navršava 170 godina od reforme jezika, pisma i pravopisa Vuka Stefanovića Karadžića, ali i 170 godina od izlaska iz štampe “Gorskog vijenca” Petra Petrovića Njegoša kao i 250 godina od rođenja Filipa Višnjicća i samim tim, kako je istakla, povod za svečanu akademiju je još veći i značajniji.

“Pozivam sve građane koji žele da dođu sutra u 18.00 časova i da na kvalitetan način potroše slobodno vrijeme i podrže nas kao organizatore. Ulaz je slobodan a značajno je napomenuti da će gost svečane akademije biti ugledni besjednik profesor dr Miloš Kovačević”, zaključila je Vedrana Dragičević.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime