Brčko: Sve veći broj građana odriče se državljanstva

Pododjeljenje za lična dokumenta Vlade Brčko distrikta u prošloj godini bilježi povećanje ukupnog obima posla kao i povećan broj izdatih svih ličnih dokumenata.

Hajrudin Jusufović, šef Podojeljenja, ističe da iako uposlenici u ovoj službi nemaju adekvatne uslove za rad, te se vrlo često dešavaju problemi u programu za obradu podataka koji je u nadležnosti Državne agencije za identifikaciona dokumenta (IDDEEA) uspjeli su u prošloj godini odgovoriti na sve podnesene zahtjeve za idavanjem, zamjenom ili produženjem određenih dokumenata.

U 2019. godini je izdata 5.131 lična karata, 6.212 vozačkih dozvola i 7.286 putnih isprava što je za otprilike pet posto više nego godinu ranije.

“U posljednje vrijeme bilježimo značajno veći broj odricanja od državljanstva BiH uglavnom mlađih ljudi i bračnih parova što je posebno bilo izraženo u 2019. godini”, kaže Jusufović.

Na kraju, valja dodati i to da su Ministarstvo komunikacija i transporta i Agencija IDDEEA izmijenili Pravilnik o vozačkoj dozvoli koji se odnosi na izdavanje vozačke dozvole sa upisanom zabranom upravljanja motornim vozilom. Ovom izmjenom je omogućeno podnošenje zahtjeva za vozačku dozvolu sa upisanom zabranom upravljanja motornim vozilom bez prethodnog deponovanja vozačke, odnosno bez pokretanja realizacije zabrane upravljanja.

Ovo se odnosi na ona lica koja imaju položenih više katogorija i upisanih u vozačku a koji dobiju zabranu vožnje u jednoj kategoriji.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime