spot_img
spot_img

Брчко: Све спремно за Богојављенско пливање за Часни крст

spot_img
spot_img
spot_img

На ријеци Сави у Брчком у недељу, 19. јануара 2020. године биће одржана духовно – спортска манифестација “Богојављенско пливање за Часни крст” за коју се до сада пријавило 55 учесника.

За учешће на манифестацији може се пријавити сваки пунољетни православни хришћанин, а број учесника је из техничких разлога ограничен на укупно 60 пливача.

Протојереј-ставрофор Небојша Драшкић, старјешина Саборног Храма Успења Пресвете Богородице у Српској Вароши каже да је пливање за Часни крст вид жртве. Долази после великог хришћанског празника Крстовдана и симбол је крштења једне од седам тајни у православљу.

Организтори ове духовно-спортске манифестације су Српска православна Црквена општина Брчко и пливачки клуб “Атос”.

“Са Божијим Благословом и Благословом нашег Владике Фотија одржаћемо по седми пут традиционално пливање за Часни крст”, каже протојереј-ставрофор Небојша Драшкић.

Према његовим ријечима припреме теку по плану, а пријава има довољно.

Пливању ће предходити Света Архијерејска Литургија коју ће у Цркви Успења Пресвете Богородице у Српској Вароши служити Његово Преосвештенство Владика Фотије.

Дочек Владике је у 8:30 часова испред Храма, у десет часова почиње литургија, после које иде освећење Богојављенске водице, након чега ће кренути свечана Литија до пливалишта Фицибајер гдје ће се пливати за Часни крст.

“Надамо се лијепом времену и великом броју учесника. Позивам грађане да дођу на Свету Литургију да будемо тамо у нашем духовном јединству, а затим да јединстевни будемо на пливалишту Фицибајер и подржимо наше младе момке – витезове Часног богојављенског крста”, каже прота Небојша Драшкић.

Након благослова пливача око 11 часова у недељу, на велики хришћански празник Богојављење, започеће такмичење. Пливаће се од обале према средини ријеке Саве гдје ће бити постављени сплавови на којима ће се дочекати пливачи. У све су укључени спасиоци и рониоци који ће у чамцима све надгледати. Тако да су све мјере предузете како би безбиједност учесника била на првом мјесту. Покровитељ ове манифестације је градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img