Брчко: Сутра промоција монографије "Трагом брчанских Јевреја" - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: Сутра промоција монографије “Трагом брчанских Јевреја”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Поводом Међународног дана архива који се обиљежава 9. јуна, Архив Брчко дистрикта БиХ организује промоцију монографије „Трагом брчанских Јевреја“, 13. јуна 2023. године у 18:00 часова у просторијама Омладинског центра Брчко дистрикт БиХ, Трг правде бр. 18.

У представљању учествују: др сц. Рајка Бућин, архивска савјетница, запосленица Хрватског државног архива, Владимир Андрле, предсједник Јеврејског културно-просвјетног друштва Ла Беневоленција, Ћазим Суљевић, шеф Службе за архив и аутор монографије Тамара Вијоглавин Манчић, виша архивистица.

Ова монографија свједочи о успостављању и развоју Јеврејске заједнице у Брчком крајем 19. вијека, културно-историјском и друштвено-економском доприносу развоја Брчког.

Јевреји су тражећи спас стигли у Брчко и значајно утицали на развој овог града, а задесио их је холокауст током Другог свјетског рата.

Према резултатима истраживања за ову изложбу преко 92% Јевреја који су живјели у Брчком и дошли као емигранти тражећи спас, у Брчком су убијени, и то у граду којем су рођени, живјели или су у њему тражили спас.

Бројна јеврејска заједница у Брчком некада је имала велики значај.

Данас нажалост у Брчком имамо само два Јевреја, заправо једну јеврејску породицу, сви остали су нажалост нестали током Другог свјетског рата.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img