spot_img
spot_img

Brčko: Sutra promocija monografije “Tragom brčanskih Jevreja”

spot_img
spot_img

Povodom Međunarodnog dana arhiva koji se obilježava 9. juna, Arhiv Brčko distrikta BiH organizuje promociju monografije „Tragom brčanskih Jevreja“, 13. juna 2023. godine u 18:00 časova u prostorijama Omladinskog centra Brčko distrikt BiH, Trg pravde br. 18.

U predstavljanju učestvuju: dr sc. Rajka Bućin, arhivska savjetnica, zaposlenica Hrvatskog državnog arhiva, Vladimir Andrle, predsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog društva La Benevolencija, Ćazim Suljević, šef Službe za arhiv i autor monografije Tamara Vijoglavin Mančić, viša arhivistica.

Ova monografija svjedoči o uspostavljanju i razvoju Jevrejske zajednice u Brčkom krajem 19. vijeka, kulturno-istorijskom i društveno-ekonomskom doprinosu razvoja Brčkog.

Jevreji su tražeći spas stigli u Brčko i značajno uticali na razvoj ovog grada, a zadesio ih je holokaust tokom Drugog svjetskog rata.

Prema rezultatima istraživanja za ovu izložbu preko 92% Jevreja koji su živjeli u Brčkom i došli kao emigranti tražeći spas, u Brčkom su ubijeni, i to u gradu kojem su rođeni, živjeli ili su u njemu tražili spas.

Brojna jevrejska zajednica u Brčkom nekada je imala veliki značaj.

Danas nažalost u Brčkom imamo samo dva Jevreja, zapravo jednu jevrejsku porodicu, svi ostali su nažalost nestali tokom Drugog svjetskog rata.

 

 

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img