Brčko: Sutra kontrola trgovinskih objekata, kazne do 1.200 KM

Inspektori Inspektorata Brčko distrikta će i ovog 1. maja, kada je zbog obilježavanja Međunarodnog praznika rada neradni dan, vršiti kontrolu rada trgovinskih objekata u Distriktu.

Azijada Ibrahimović, šefica Odsjeka Inspekcije poslovanja Inspektorata Brčko Distrikta iznijela je podatak da 1. maja 2018. godine prilikom inspekcijske kontrole osam subjekata nadzora nije radilo, šest objekata je radilo, dok je svih 14 subjekata radilo 2. maja.

Inspektori su kod tri subjekta utvrdili nepravilnosti koje se odnose na isplaćene uvećane plate za rad na dan državnog praznika, te im je naloženo da utvrđene nepravilnosti otklone.

Ibrahimović je pojasnila da su kazne za one trgovinske subjekte koji prekrše odredbe o neradnom danu, za pravna lica i samostalne preduzetnke 1.000, a za odgovorno lice 200 maraka.

Inspektori rada će na terenu biti i raditi po službenoj dužnosti ili po dojavi stranaka i prvog i drugog maja, s tim da drugog maja trgovinski objekti imaju pravo na rad u ograničenom radnom vremenu.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime