Brčko: Subvencije za 1.676 preduzetnika, ostali čekaju ponovno zasjedanje komisije

Nakon sjednice Kriznog štaba za zaštitu i spasavanje jutros je održana i 101. vanredna sjednica Vlade Brčko distrikta BiH.

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da je na jutrošnjoj 101. vanrednoj sjednici usvojena Odluka o izdvajanju novčanih sredstava po Programu mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane koronavirusom.

„Lista korisnika bila je predložena prije nekoliko dana, ali određen broj šefova odjeljenja imao je zamjerke na taj spisak. Podsjećam, na jučerašnjoj sjednici Vlade donesena je odluka da se razdvoji spisak na one privredne subjekte kojim je bio zabranjen rad na osnovu odluka Kriznog štaba i da se njima, koji su nesporni, sredstva isplate i takođe onim privrednim subjektima koji su aplicirali za 30% ukupno izdvojenih sredstava za uplaćene poreze i doprinose, koji također nisu sporni. Današnja odluka koja je usvojena tretira 1.676 preduzeća odnosno preduzetnika, što čini 75% ukupnog broja privrednika koji su aplicirali za ova sredstva i obuhvata 6.224 radna mjesta, što predstavlja 65% od ukupnog broja radnih mjesta kojim će na ovakav način biti isplaćena sredstva, a ukupan iznos koji se ovom odlukom izdvaja je 2.313.179 konvertibilnih maraka, što je 55% od ukupno predloženih sredstava“, kazao je Gudeljević.

On je naglasio da će komisija sutra početi s radom kako bi još jednom razmotrila prijedloge.

„To se odnosi na prijedloge gdje su preduzeća mogla da dokazuju obeštećenje jer su bili spriječeni u svom radu bez obzira na to što im nije bio zabranjen rad na osnovu odluka Kriznog štaba. Komisija će biti ojačana predstavnicima Direkcije za finansije i Inspektorata. Dobili smo rok od tri dana u kom treba još jednom preispitati te razvrstati preduzeća i zatim izaći s tim prijedlogom na sjednici Vlade kako bi se mogla izvršiti kompletna isplata na osnovu ovog programa za treći mjesec 2020. godine“, kazao je Gudeljević.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime