spot_img
spot_img

Брчко: Странка за БиХ позива Скенлана да забрани изложбу о нобеловцу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Поводом прославе Дана и јубилеја Републике Српске, 30. рођендана, СПКД, “Просвјета” и Конзервативни клуб Брчко организују низ активности под слоганом “30 дана за 30 рођендана Српске”.

Поред изложби, концерта и других садржаја 23. децембар, предвиђена је и изложба слика и фотографија о нобеловцу Петеру Хандкеу.

Ипак, изложбу о нобеловцу не виде сви исто.

Из Странке за Босну и Херцеговину навели су како би Брчко Дистрикт требао бити примјер остатку државе као мјесто постконфликтног помирења, потпуног и неометаног повратка свих у рату избјеглих и расељених лица, успостави мултиетничке администрације и брзе рестаурације ратом опустошене привреде.

“Аустријски нобеловац Петер Хандке је острашћени негатор геноцида у Сребреници са недостатком емпатије према жртвама и промотор идеологије коју је осудио доминантни дио међународне заједнице. Мајке Сребренице је називао ‘такозваним’ и препоручио им да тугују у тишини. Геноцид у Сребреници назива ‘осветничким масакром’ или ‘осветничком акцијом’. Бројне су осуде политичких ставова Петера Хандкеа због глорифицирања злочина и негирања геноцида од стране влада многих држава, удружења умјетника,невладиних организација… Због наведеног церемонију додјеле Нобелове награде Петеру Хандкеу су бојкотирале Хрватска, БиХ, Сјеверна Македонија, Албанија, Турска”, истакли су из СзБиХ.

“Много тога је спорно у обиљежавању 9. јануара али промовисање Петера Хандкеа је саботирање и урушавање тешко стеченог помирења и повјерења међу грађанима Брчко Дистрикта и Босне и Херцеговине. Организатори програма обиљежавања 9. јануара овим свјесно, циљано и без дилеме рачунају да увриједе и понизе жртве и ревидирају историју. Очекујемо од супервизора за Брчко Дистрикт БиХ госп. Мајкла Скенлана да онемогући промоцију Петера Хандкеа и суспендује овај дио програма. И појављивање лика и дјела Петера Хандкеа у Брчко Дистрикту БиХ поводом обиљежавања 9.јануара је разлог више да се НАТО снаге распореде у Брчко Дистрикту БиХ”, закључили су у саопштењу.

Иначе, изложба слика и фотографија о Петеру Хандкеу планирана је за 23. децембар ове године у просторијама Просвјетине Галерије “Сава Шумановић” са почетком у 18:00 сати.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img