Brčko: Štrajk radnika Odjeljenja za javni registar

Zaposleni Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH danas su održali jednočasovni štrajk upozorenja zbog najavljenog smanjenja plata za 10 %. Na adresu Hit televizije stiglo je saopštenje koje prenosimo u cjelosti:

Ovim činom mi radnici Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH izražavamo svoj protest,nezadovoljstvo i ogorčenje posljednjim djelovanjem izvršne i zakonodavne vlasti Distrikta koja je izmjenama i dopunama zakona o platama i naknadama državnih službenika od 14.10.2020 godine ukinula pravo na dodatak na platu uposlenicima Odjeljenja za javni registar, šalterski radnici, kuriri, spremačice istovremeno povećavši plate i naknade u drugim organima uprave.

Uzimajući u obzir stepen odgovornosti, obim posla i vrstu poslova koji uposlenici Odjeljenja za javni registar svakodnevno obavljaju, smatramo da su ovim činom grubo narušena prava nas radnika i istovremeno je iskazan nedostatak poštovanja prema radnicima ovog organa upravei značaju i obimu poslova koji ti isti radnici svakodnevno obavljaju.

Napominjemo da su uposlenici ovog Vladinog Odjeljenja od početka pandemije izloženi rizicima koje ona sa sobom nosi i niti jednog momenta nisu prekidali sa obavljanjem svojih poslova za dobrobit građana distrikta i na usluzi građanima.

Zahvalnost za požrtvovnost i naporan rad stigla je u vidu oduzimanja teško stečenih prava preko čega uposlenici ovog Odjeljenja neće preći te smo odlučni da se za zaštitu svojih prava borimo svim zakonom dopuštenim sredstvima, od kojih je prvi štrajk upozorenja koji će se održati u gore spomenutom period.

Ovim putem molimo građane za razumijevanje i podršku radnicima u ostvarivanju njihovih radničkih prava.

 

 

 

(rtvhit.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime