Brčko: Stanovi za osam porodica socijalne kategorije

U okviru Regionalnog stambenog programa u BiH (RSP) Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u saradnji sa Odjeljenjem za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja i Kancelarijom gradonačelnika Brčko distrikta BiH organizovalo je danas ceremoniju uručenja ključeva od stana u novoizgrađenoj zgradi za osam porodica povratnika i raseljenih lica u Brčko distriktu BiH.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić nakon urečenih ključeva porodicama kazao je da je ovo veliki dan za korisnike stanova, ali i Brčko distrikt BiH.

„Svi oni imaju svoje priče i to su sve posljedice tragičnih ratnih dešavanja na prostorima BiH. Mi smo nedavno potpisali ugovore sa trinaest porodica koji će putem rekonstrukcije izgradnje individualnih stambenih objekata riješiti svoj problem i prethodno smo imali sličan projekat gdje smo dodijelili ključeve za osam porodica. Nama ostaje problem CEP 2, zatvaranje kolektivnih centara, i nadam se da ćemo i tu napraviti određene pomake i da ćemo biti u prilici da kažemo da je taj problem riješen na prostoru Distrikta”, kazao je Milić.

Šef Odjeljenje za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Petar Vrhovac kazao je da su stanovi veličine od 47 do 73 kvadrata i da će stanari plaćati jednu konvertibilnu marku po kvadraturi. On je kazao da je i Distrikt uložio svoja sredstva u izgradnji ove zgrade kao što je plac, građevinska dozvola, komunalne usluge i sl.

Svečanoj ceremoniji prisustvovao je i Šefik Hafizović, šef Kabineta zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice, koji je kazao da je ovo druga zgrada u Brčkom u Realizaciji regionalnog stambenog programa.

„Ovo je druga po redu zgrada u Brčkom u realizaciji Regionalnog stambenog programa u vrijednosti oko 465.000 KM. Kada je u pitanju Regionalni stambeni program koji se realizuje na prostoru BiH ukupan iznos je 75 miliona evra. Mi smo 1 500 stambenih jedinica širom BiH završili i planirano je još 1 700 koje se trebaju realizovati od 2020. do 2022. godine”, kazao je Hafizović.

Ključevi od novog stana danas su uručeni i Nikoli Ristiću koji se zahvalio svima koji su mu pomogli da nakon dugo godina ima svoj stan.

„Hvala svima koji su pomogli da dobijem stan i sretan sam. Bio sam dugo godina podstanar i evo konačno smo riješili životni problem. Teško je bilo jer ne radim nigdje, a ni moja supruga koja je pred penziju. Teško nam je bilo da se snalazimo za plaćanje kirije”, kazao je Nikola.

Za finansiranje stambenih projekata i podršku u sprovođenju programa, donatori RSP-a su do sada izdvojili 287 miliona evra, od čega se 64,5 miliona evra odnosi na projekte u BiH. Evropska unija je najveći donator sa učešćem od 234 miliona evra, nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države sa 24 miliona evra, Njemačka, Norveška, Švajcarska, Italija, Danska, Turska kao i nekoliko ostalih zemalja. Snažnu podršku programu daju Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), Organizacija za bezbjednost i saradnju u Evropi (OEBS) i Razvojna banka Savjeta Evrope (CEB) koja upravlja donatorskim fondom i pruža podršku partnerskim zemljama u sprovođenju programa i praćenju njegovog napretka, kao i u obezbjeđenju vidljivosti programa.

BiH je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju pod-projekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije Republike Srpske te Odjeljenju za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja Vlade Brčko distrikta BiH.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime