Брчко: Стање залиха крви није на задовољавајућем нивоу - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: Стање залиха крви није на задовољавајућем нивоу

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На Одсјеку за трансфузиологију у брчанској Болници тренутно стање залиха јединица крви није на задовољавајућем нивоу јер је потреба за овом најдрагоцјенијом текућином током претходних мјесеци била посебно изражена.

У брчанској Болници на Одсјеку за трансфузиологију на годишњем нивоу уз помоћ разних удружења и појединаца прикупи се око 2,5 хиљаде доза крви, али ипак у љетном периоду потреба за свим крвним групама буде посебно примјетна. Шеф Одсјека за трансфузију др. Самир Пандур каже да је потребно да се добровољни даваоци јављају свакодневно како би обнављали резерве.

„Током љетног периода имамо мањи број акција добровољног даривања крви због чега је евидентан мањи број залиха РХ негативних крвних група али захваљујући нашим активностима, удружењима и појединцима успјели смо превазићи тај проблем и обезбиједити дозе крви пацијентима“, рекао је Пандур.

Из Одсјека за трансфузиологију кажу да мушкарци могу даровати крв свака три мјесеца, док жене крв могу даровати свака четири мјесеца, али с обзиром да је рок трајања крви до 35 дана, потребно је континуирано обнављати резерве, како би константно у залихама имали све групе крви спремне за транспорт.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img