spot_img
spot_img

Brčko: Stanje zaliha krvi nije na zadovoljavajućem nivou

spot_img
spot_img

Na Odsjeku za transfuziologiju u brčanskoj Bolnici trenutno stanje zaliha jedinica krvi nije na zadovoljavajućem nivou jer je potreba za ovom najdragocjenijom tekućinom tokom prethodnih mjeseci bila posebno izražena.

U brčanskoj Bolnici na Odsjeku za transfuziologiju na godišnjem nivou uz pomoć raznih udruženja i pojedinaca prikupi se oko 2,5 hiljade doza krvi, ali ipak u ljetnom periodu potreba za svim krvnim grupama bude posebno primjetna. Šef Odsjeka za transfuziju dr. Samir Pandur kaže da je potrebno da se dobrovoljni davaoci javljaju svakodnevno kako bi obnavljali rezerve.

„Tokom ljetnog perioda imamo manji broj akcija dobrovoljnog darivanja krvi zbog čega je evidentan manji broj zaliha RH negativnih krvnih grupa ali zahvaljujući našim aktivnostima, udruženjima i pojedincima uspjeli smo prevazići taj problem i obezbijediti doze krvi pacijentima“, rekao je Pandur.

Iz Odsjeka za transfuziologiju kažu da muškarci mogu darovati krv svaka tri mjeseca, dok žene krv mogu darovati svaka četiri mjeseca, ali s obzirom da je rok trajanja krvi do 35 dana, potrebno je kontinuirano obnavljati rezerve, kako bi konstantno u zalihama imali sve grupe krvi spremne za transport.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img