spot_img
spot_img

Brčko: Stanje stabilno, civilna zaštita u pripravnosti

spot_img
spot_img

Iako je u Brčkom tokom vikenda, usljed obilnijih kiša, došlo do porasta vodstaja rijeka i rječica, a pojedine putne komunikacije bile prekinute, situacija na terenu je trenutno stabilna.

Koordinator za krizne situacije u Pododjeljenju za civilnu zaštitu Vlade Brčko distrikta Mirasad Hasanbašić, za Radio Brčko rekao je koje su to lokacije bile najproblematičnije.

„Sliv rijeke Brke, Zovičice, imali smo probleme u Islamovcu, Zoviku, Donjem Zoviku i Boću. U večernjim satima sa subote na nedelju, usljed velikog nevremena na području Tuzlanskog kantona, rijeka Tinja je izlila na području mjesnih zajednica Bijela, Prijedor, Bukvik i Skakava Donja“, istakao je Hasanbašić.

Velike materijalne štete nema, ističe Hasanbašić, jedino su primjetna oštećenja na  putnim komunikacijama na kojam je bilo izlivanja vode.

„U Cvijanovićima smo imali problem, desetak domaćinstava je zaplavljeno, ima oštećenja Prijedora i Bijele, Bijele i Cerika i u Donjoj Skakavi. Oštećenja se uglavnom odnose na potkopavanje bankine“, dodao je Hasanbašić.

Takođe, u samom centru naselja Brka, u istoimenoj rijeci,  formirao se takozvani čep od smeća, zbog čega je došlo do povišenog vodostaja i plavljenja nekoliko objekata u neposrednoj blizini.

Dojava o pomijeranju klizišta nije bilo, a Hasanbašić kaže da se vodostaj rijeke Brke smanjuje, ali da donji tok Tinje još uvijek nije stabilan.

„Jutros imamo problem u donjem toku rijeke Tinje, naseljena mjesta Donji Vukšić, Laništa, a dobili smo dojavu da jednu osobu evakuišemo iz Donjeg Vukšića koja mora na dijalizu“, rekao je Hasanbašić.

Kada je u pitanju vodostaj rijeke Save, primjetan je porast od nešto više od dva metra u posljednja dva dana.

Hasanbašić je dodao i da će ekipe civilne zaštite u narednim daniima biti u pripravnosti, zbog najavljenih obilnijih padavina.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img