spot_img

Брчко: Шта се дешава са новом зградом Полиције?

Published:

Иако је свечано отворена још у фебруару прошле године, нова зграда Полиције Брчко дистрикта ни након више од годину и по дана није у употреби.

Изградњу велелепног здања површине веће од 9.500 метара квадратних, на сва уста хваљене због своје практичности и функционалности, финансирали су ЕУ са 3.5 милиона и Влада Дистрикта са 1.5 милиона евра.

Али, већ мјесец дана након свечаног отварања, појавиле су се информације да зграда није технички примљења и не може бити усељена због озбиљних пропуста на систему против-пожарне заштите који могу угрозити објекат и животе људи у њему.

На данашњој, 29. ванредној сједници Владе, чланови Владе примили су к знању Информацију у вези са изградњом (и коришћењем) нове зграде Полиције Брчко дистрикта.

Градоначелник Синиша Милић рекао је у обраћању медијима да је информација припремљена у облику обимног материјала у којем су хронолошки поређани догађаји али и проблеми који су се јављали током реализације овог пројекта протеклих година, као и приједлог мјера који говори о потреби ангажовања стручних лица, то јест пројектаната који ће утврдити обим радова неопходних за реализацију да би се омогућио технички пријем пројекта.

“Због чињенице да су се појавили технички проблеми због којих зграда није могла добити употребну дозволу јавила се потреба да се грешке у радовима отклоне, што изискује додатна новчана средства. Већ дуже вријеме пролонгира се рок за усељење Полиције у нову зграду и мислим да је ово крајњи тренутак да се овај пројекат оконча. Ми смо имали неколико састанака са представницима донатора, односно Европском комисијом, која је изричита у ставу да овај пројекат мора бити завршен јер њихова донација износи око 3,5 милиона евра и ми ћемо ускоро морати да ангажујемо одговарајуће пројектанте, техничку струку, који ће утврдити који су то радови неопходни да се изврше у наредном периоду да би зграда могла добити употребну дозволу”, објаснио је градоначелник.

Он је додао да ће након тога бити неопходно да Скупштина одобри додатна средства у буџету, како би се ови радови окончали што је прије могуће.

“Брчко мора зграду Полиције ставити у функцију најкасније до средине наредне године јер се може десити да Европска комисија постави питање зашто зграда није завршена и да тражи да се средства која су уложена врате. Нико од нас не жели да дође у такву ситуацију. То шта је било у претходном периоду нека утврђују ако треба и истражни органи. Ја сам на мјесту градоначелника годину дана, а овај проблем траје много дуже. Моја жеља је да ову зграду приведемо намјени у што краћем року у сарадњи са Европском комисијом са којом се консултујемо. Последњи пут смо одржали састанак протекле седмице”, нагласио је градоначелник Милић.

Он је истакао да је, између осталих проблема у вези са реализацијом овог пројекта, један од крупнијих противпожарни систем, с обзиром да је опрема која се тражи врло скупа а радови захтјевни.

За сада, приче о евентуалној одговорности за овакав пропуст – нема. А нема ни гаранције да ће “нова” зграда Полиције икада бити усељена.

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img