Brčko: Šta se dešava sa novom zgradom Policije?

Iako je svečano otvorena još u februaru prošle godine, nova zgrada Policije Brčko distrikta ni nakon više od godinu i po dana nije u upotrebi.

Izgradnju velelepnog zdanja površine veće od 9.500 metara kvadratnih, na sva usta hvaljene zbog svoje praktičnosti i funkcionalnosti, finansirali su EU sa 3.5 miliona i Vlada Distrikta sa 1.5 miliona evra.

- Reklama -

Ali, već mjesec dana nakon svečanog otvaranja, pojavile su se informacije da zgrada nije tehnički primljenja i ne može biti useljena zbog ozbiljnih propusta na sistemu protiv-požarne zaštite koji mogu ugroziti objekat i živote ljudi u njemu.

Na današnjoj, 29. vanrednoj sjednici Vlade, članovi Vlade primili su k znanju Informaciju u vezi sa izgradnjom (i korišćenjem) nove zgrade Policije Brčko distrikta.

Gradonačelnik Siniša Milić rekao je u obraćanju medijima da je informacija pripremljena u obliku obimnog materijala u kojem su hronološki poređani događaji ali i problemi koji su se javljali tokom realizacije ovog projekta proteklih godina, kao i prijedlog mjera koji govori o potrebi angažovanja stručnih lica, to jest projektanata koji će utvrditi obim radova neophodnih za realizaciju da bi se omogućio tehnički prijem projekta.

“Zbog činjenice da su se pojavili tehnički problemi zbog kojih zgrada nije mogla dobiti upotrebnu dozvolu javila se potreba da se greške u radovima otklone, što iziskuje dodatna novčana sredstva. Već duže vrijeme prolongira se rok za useljenje Policije u novu zgradu i mislim da je ovo krajnji trenutak da se ovaj projekat okonča. Mi smo imali nekoliko sastanaka sa predstavnicima donatora, odnosno Evropskom komisijom, koja je izričita u stavu da ovaj projekat mora biti završen jer njihova donacija iznosi oko 3,5 miliona evra i mi ćemo uskoro morati da angažujemo odgovarajuće projektante, tehničku struku, koji će utvrditi koji su to radovi neophodni da se izvrše u narednom periodu da bi zgrada mogla dobiti upotrebnu dozvolu”, objasnio je gradonačelnik.

On je dodao da će nakon toga biti neophodno da Skupština odobri dodatna sredstva u budžetu, kako bi se ovi radovi okončali što je prije moguće.

“Brčko mora zgradu Policije staviti u funkciju najkasnije do sredine naredne godine jer se može desiti da Evropska komisija postavi pitanje zašto zgrada nije završena i da traži da se sredstva koja su uložena vrate. Niko od nas ne želi da dođe u takvu situaciju. To šta je bilo u prethodnom periodu neka utvrđuju ako treba i istražni organi. Ja sam na mjestu gradonačelnika godinu dana, a ovaj problem traje mnogo duže. Moja želja je da ovu zgradu privedemo namjeni u što kraćem roku u saradnji sa Evropskom komisijom sa kojom se konsultujemo. Poslednji put smo održali sastanak protekle sedmice”, naglasio je gradonačelnik Milić.

On je istakao da je, između ostalih problema u vezi sa realizacijom ovog projekta, jedan od krupnijih protivpožarni sistem, s obzirom da je oprema koja se traži vrlo skupa a radovi zahtjevni.

Za sada, priče o eventualnoj odgovornosti za ovakav propust – nema. A nema ni garancije da će “nova” zgrada Policije ikada biti useljena.

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime