Brčko: Šta ako oba roditelja rade?

Nakon brojnih upita građana u vezi sa obustavom rada vrtića u Brčko distriktu, danas se o ovom problemu oglasio zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta, Anto Domić.

Brojni građani pitaju se šta da učine ukoliko oboje roditelja radi, a nemaju kome ostaviti djecu na čuvanje.

Podsjećamo, u nekim gradovima donesena je odluka kojom je poslodavac dužan jednom od roditelja dati plaćeno odsustvo.

“Ja mislim da mi svi sada biramo između zdravlja i života i komfora. Po meni je vrlo neobično pitanje “Šta ću ja sa djetetom?”, jer ovo je vrlo ozbiljna situacija. Bolest je nepredvidljiva, nedovoljno poznata, a iz podataka koje imamo iz država koje su je imali, i vrlo opasna. Tako da, insistiranje roditelja da rade vrtići je pomalo i iracionalno”, rekao je Domić.

Mi jesmo dali zadaću da se istraže mogućnosti pomoći roditeljima koji imaju djecu u vrtiću, a gdje oba roditelja rade. S druge strane postoje i roditelji gdje oba roditelja rade a djeca im nisu u vrtiću, i oni su se na neki način organizovali. Ovo je nepredvidljiva situacija i nije vrijeme i mjesto da tražimo da nam se osigura komfor koji smo imali, i nije vrijeme ni mjesto da očekujemo da neko drugi rješava naše pitanje, a da nismo kritični prema tom pitanju. Radi se o vrlo ozbiljnoj bolesti, i mi ne znamo kako će taj virus reagovati na naša tijela. Sve što radimo, radimo u cilju smanjenja broja oboljelih i kako bismo imali što je manje moguće teško oboljelih ili smrtnih slučajeva”, zaključio je Domić.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime