Brčko: Srpske stranke i udruženja traže da 4. avgust bude proglašen Danom žalosti

Četvrtog avgusta obilježićemo dvadeset šest godina od operacije “Oluja”, najvećeg etničkog čišćenja u Evropi još od Drugog svjetskog rata.

Za svega nekoliko dana ubijeno je ili nestalo oko 2.000 Srba, a sa teritorije Republike Srpske Krajine tada je krenuo talas protjeranih u kojem je bilo oko 250.000 ljudi.

Naša braća i sestre krenuli su sa svojih vijekovnih ognjišta sa najosnovnijim stvarima u rukama, prevoznim sredstvima koja su imali, a na putu ka Srbiji i Republici Srpskoj nepregledne izbjegličke kolone konstantno su napadali hrvatska artiljerija i vojna avijacija.

Veliki dio te kolone prošao je i kroz naš grad. Oni koji su dovoljno stari da se sjećaju tih dana, tu kolonu će, bez sumnje, pamtiti do kraja života.

U susjednoj Hrvatskoj se 5. avgust slavi kao “Dan pobjede i domovinske zahvalnosti”, dok je u Srbiji i Republici Srpskoj 4. avgust, kada je 1995. počela akcija “Oluja”, Dan žalosti.

Žalimo li i mi?

Mi, dole potpisani, tražimo da 4. avgust bude proglašen Danom žalosti na teritoriji Brčko distrikta. Smatramo da je dostojanstveno obilježavanja etničkog čišćenja počinjenog nad Srbima Krajine najmanje što možemo učiniti. Sjećanje uz zastave spuštene na pola koplja obaveza je koju imamo prema onoj koloni.

Brčko 27.jul 2021.godine

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime