spot_img
spot_img

Брчко: Српске странке и удружења траже да 4. август буде проглашен Даном жалости

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Четвртог августа обиљежићемо двадесет шест година од операције “Олуја”, највећег етничког чишћења у Европи још од Другог свјетског рата.

За свега неколико дана убијено је или нестало око 2.000 Срба, а са територије Републике Српске Крајине тада је кренуо талас протјераних у којем је било око 250.000 људи.

Наша браћа и сестре кренули су са својих вијековних огњишта са најосновнијим стварима у рукама, превозним средствима која су имали, а на путу ка Србији и Републици Српској непрегледне избјегличке колоне константно су нападали хрватска артиљерија и војна авијација.

Велики дио те колоне прошао је и кроз наш град. Они који су довољно стари да се сјећају тих дана, ту колону ће, без сумње, памтити до краја живота.

У сусједној Хрватској се 5. август слави као “Дан побједе и домовинске захвалности”, док је у Србији и Републици Српској 4. август, када је 1995. почела акција “Олуја”, Дан жалости.

Жалимо ли и ми?

Ми, доле потписани, тражимо да 4. август буде проглашен Даном жалости на територији Брчко дистрикта. Сматрамо да је достојанствено обиљежавања етничког чишћења почињеног над Србима Крајине најмање што можемо учинити. Сјећање уз заставе спуштене на пола копља обавеза је коју имамо према оној колони.

Брчко 27.јул 2021.године

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img