spot_img
spot_img

Брчко: Српска омладина прославила Дан Републике

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Концертом пјевачког друштва Босиљак КУД “Јоцо Савић Илићка” и бакљадом испред споменика српским браниоцима Брчког синоћ је српска омладина овог града дочекала 9. јануар, крсну славу и Дан Републике Српске.

У Брчком је, као дио честитке, такође постављен и плакат импозантних димензија, са представама Светог Стефана, краља Твртка I Котроманића, добровољца из Првог свјетског рата, те српске мајке из протеклог Одбрамбено-отаџбинског рата.

Аутор плаката Цвијан Пајкановић истакао је да је идеја била симболично приказати континуитет српског народа у Босни и Херцеговини.

“Плакат на 300 квадратних метара осликава дио традиције Срба са ове стране Дрине. Ту је Свети Стефан, као заштитник Републике Српске, а затим и Краљ Твртко Котриманић са својом повљеом чији текст се ‘провлачи’ кроз читаву композицију, добровољац из Великог рата иза кога је приказан и споменик нашем Добри Јовановићу и добровољцима из Брчког, те коначно и српска мајка. Иза ње је соколачко српско војничко гробље, Мали Зејтинлик, као подсјетник на цијену којом је плаћена слобода”, каже Пајкановић.

“И мјесто прославе изабрано је симболично, спомен обиљежје браниоцима Брчког мјесто је на коме се сјећамо оних који су своје животе уградили у Републику Српску. Њихова жртва гарант је наше слободе, и то је дуг кога морамо бити свјесни свакога дана”, каже Милош Суботић, један од организатора прославе.

За крај, млади Брчког упутили су најискреније честитке поводом крсне славе и тридесетог рођендана Републике Српске.


 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img