spot_img
spot_img

Брчко: Сортирање отпада као рјешење

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У склопу пројекта „Одговорним управљањем отпадом до здравије и чистије животне средине“ којег имплементира „Клуб љубитеља природе“ Брчко у партнерству са УГ “Демос” Брчко Дистрикт и Друштвом за заштиту и истраживање биодиверзитета из Бања Луке, подржаном од стране Центар за промоцију цивилног друштва кроз пројекат Мисли о природи , којег финансира Шведска , у јуну су имплементиране многе активности.

Циљ овог пројекта јесте промјена у начину одлагања отпада те усвајање праксе соритрања отпада при одлагању.

Почетком јуна мјесеца објављена је анкета с циљем провјере става јавности о тренутном начину управљања отпадом.

Анкета је још увијек активна и доступна на ЛИНКУ.

Попуњавањем исте дајете допринос истраживању чији ће резултати бити од значаја у даљњој реализацији пројекта.

19.06.2023.године, организован је и први радни састанак Стручног тима на коме су договорени кораци и задаци чланова и чланица тима, с циљем проналаска најадекватнијег рјешења подстицаја лица која се у будућности одлуче сортирању отпада при одлагању.

Крајњи резултат рада Стручног тима је документ који ће детаљно објаснити могуће начине подстицаја грађана/грађанки, као и правних лица, која се одлуче да сортирају отпад при одлагању.

Истог дана, два волонтера су путем таблет рачунара, анкетирали слободне пролазнике и пролазнице на пјешачкој зони, у градском парку те испред Омладинског центра.

Као круна активности у јуну, 28.06. организована је и улична акција у центру града која је искоришћена за упознавање грађана играђанки са пројектом те планираним циљевима, али и приликом за анкетирање путем таблет рачунара.

Улична акција је искоришћена за подјелу контејнерских садница лаванде која ће красити градске балконе и дворишта на преко 50 адреса.

Из „Клуба љубитеља природе“ Брчко истичу да су ово прве у низу планираних активности, те позивају све заинтересоване да им се обрате.

„Након мјесец дана уводних, припремних радњи, почели смо са конкретнијим активностима. Кроз до сада организоване активности, са акцентом на уличну акцију у центру града, добили смо позитивне многобројне реакције грађана и грађанки, из чега смо извели закључак да су промјене у погледу манипулације отпадом, са акцентом на увођење праксе сортирања, неминовност и у Брчко дистрику БиХ коју грађани и грађанке с нестрпљењем ишчекују.“

„Овим путем позивамо грађане и грађанке да нам се придруже на јавној трибини која ће бити организована у Омладинског центру крајем јула гдје ће бити представљени циљеви зацртани пројектном те очекиване резултате. Оно на чему ћемо посебно инсистирати јесте чињеница да у Брчком, истина теоретски, постоји могућност за искористивост преко 70% отпада који се довози на градску депонију, те касније одвози на регионалну депонију „Црни врх“, што би довело до вишеструких позитивних ефеката, како на пољу уштеда, тако и на пољу заштите животне средине.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img