spot_img
spot_img

Brčko: Smjene i dileme

spot_img
spot_img

Prekompozicija skupštinske većine i smjena gradonačelnika Brčko distrikta i dalje su izuzetno aktuelne teme, ne samo na lokalnom prostoru.

Grupa od sedam poslanika iz reda bošnjačkog naroda i jedan poslanik iz reda manjina, prvog marta Skupštini Distrikta uputili su zahtjev za sazivanje sjednice na kojoj bi se raspravljalo o smjeni aktuelnog i izboru novog gradonačelnika Brčko distrikta.

Uporište za taj zahtjev bili su potpisi sedam, od ukupno dvanaest bošnjačkih poslanika u Skupštini Distrikta. Dakle većina koja bi u skladu s tim trebala postati dio nove, prekomponovane vlasti.

“Paralelno s tim, u stručnu službu Skupštine je došao i zahtjev za sazivanje vanredne sjednice na istu temu. S obzirom na te okolnosti, stručna služba Skupštine će svakako analizirati i jedan i drugi zahtjev, vidjeti koliko su oni u skladu sa poslovnikom i eventualno u toku sutrašnjeg dana uputiti pozive za sjednicu Skupštine Brčko distrikta, da li sa ovim tačkama dnevnog reda u dnevnom redu redovne sjednice, da li kao posebnu tačku”, kaže predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Javnost je odgovor na pitanje kada će rasprava o smjeni i prekompoziciji vlasti očekivala danas, jer su šefovi poslaničkih grupa i nezavisni poslanici baš danas i utvrđivali dnevni red za narednu sjednicu. A šta god da odluči stručna služba, procedura je jasna. Zahtjev bošnjačkih poslanika na dnevni red može najranije deset, a najkasnije trideset dana od dana podnošenja inicijative. A vrijeme se računa od prvog marta.

“Ostaje da se izanalizira da li je ona preuranjena, u smislu da bi se kandidovala za redovnu sjednicu Skupštine ili ne, s tim što naravno je paralelno s tim upućen zahtjev za sazivanje vanredne sjednice koji ne podliježe ovim ograničenjima, odnosno sjednica se može sazvati u roku kraćem od pet dana”, dodaje Milić.

Ostaje, dakle, da se sačeka stav stručne službe. Do tada, na sceni je kombinatorika i pitanja: Hoće li biti dovoljno ruku za smjenu? Hoće li se neko možda naprasno razboliti?

Ipak, mnogo ozbiljnije djeluje princip koji je poštovan nakon prošlih lokalnih izbora, kada je i formirana sadašnja lokalna vlast.

“Da pripadnici onog naroda koji imaju većinu zastupnika, odnosno blok onog naroda koji ima većinu zastupnika iz političkih stranaka koji dolaze iz tog naroda ima primat kod participiranja u vlasti. To je taj princip koji smo imali. Sada je podnešen zahtjev, naši propisi su odredili način djelovanja u toj situaciji i vidjećemo kako će se sve to do kraja završiti”, kaže zamjenik gradonačelnika, Anto Domić.

Niko ne želi biti prorok, pogotovo na ovom našem političkom prostoru, pa ni prvi čovjek brčanskog HDZ-a.

“Demokratska je procedura, ne može niko garantovati u kom kontekstu će ići, ali novi blok se uklopio u princip, a to je da je većina bošnjaka sada formirala blok i sada traži da oni budu dio vlasti”, dodaje Domić.

Možda je situacija ipak nešto jasnija nakon današnje izjave lidera SNSD-a, Milorada Dodika, čiji poslanici čine većinski dio srpske skupštinske većine. Dodik je jasno poručio da SNSD ima dogovor sa predstavnicima osmorke i da će podržati njihove legitimne zahtjeve koji imaju potencijal u vezi sa smjenom vlasti u Brčko distriktu.

Reakcija HDZ-a na ovu temu još nema, što ne znači da nema ni stava, iako nije javno izrečen.

 

 

(rtvhit.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img