Brčko: Smanjena nezaposlenost

Prema podacima brčanskog Zavoda za zapošljavnanje, u odnosu na prošlu godinu u Brčko distriktu broj nezaposlenih lica smanjen je sa 11 hiljada na 9.902 lica.

U Zavodu vjeruju da je tom broju doprinijela i uspješna aktivna politika zapošljavanja ove institucije.

- Reklama -

Broj nezaposlenih u Brčko distriktu, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, ove godine je značajno smanjen. Razloga za to je više, ističu u brčanskom zavodu za zapošljavanje. Direktor Zavoda Vlado Jevtić kaže da je na to vjerovatno uticao i odlazak mladih u inostranstvo, kao i odluka građana da se ne prijavljuju na evidenciju ili eventualno rad na crno, ali da ne treba zanemariti činjenicu da je i veliki broj tih lica zaista i dobio zaposlenje.

“Imaju definitivno pozitivne tendencije koje se ogledaju, prije svega, u rastu broja zaposlenih gdje mi sa prošlim mjesecom imamo ukupno 17.700 zaposlenih lica. Svake godine konstantno dolazi do rasta zaposlenih za nekoliko stotina”, rekao je Jevtić.

Iako se ne može sa sigurnošću utvrditi razlog smanjenja broja nezaposlenih, u Zavodu ipak ističu da je i aktivna politika zapošljavanja brčanskog zavoda dala rezultat.

“Mi najbolje rezultate imamo kroz aktivnu politiku zapošljavanja, odnosno kroz program samozapošljavanja. Kroz zajednički rad sa Vladom Brčko distrikta u posljednjih pet godina imamo program samozapošljavanja kroz koji ćemo imati preko 300 novootvorenih privrednih subjekata”, dodao je on.

Pomoć licima u traženju zaposlenja Zavod pruža na više načina, kroz Klub za traženje posla ali i besplatne kurseve.

Najveći broj nezaposlenih je sa srednjom stručnom spremom, dok je tek 10 % fakultetski obrazovanih osoba bez posla, a što se tiče starosne strukture, to su osobe između 30 – 55 godina.

 

 

 

 

 

(rtvhit.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime