Brčko: Služen parastos za stradale u Krepšiću i Vučilovcu - nula49.com
spot_img
spot_img

Brčko: Služen parastos za stradale u Krepšiću i Vučilovcu

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U organizaciji Udruženja veterana Boračke organizacije Republike Srpske Brčko danas su u selima Krepšić i Vučilovc služeni parastosi za poginule borce i civilne žrtve u proteklom odbrambeno – otadžbinskom ratu.

Predsjednik Udruženja veterana BORS Brčko Cvjetko Simić rekao je da i nakon 31 godine sjećanje ne blijedi na sve stradale vojnike i civile koji su svoje živote izgubili braneći ova dva sela.

„Nismo još uvijek pronašli tijela nestalih mještana Krepšića i apelujem na sve koji nešto znaju da dobijemo bilo kakvu informaciju, pronađemo tijela i sahranimo ih“, naglasio je Simić.

Predsjednik mjesne boračke organizacije iz Krepšića Milan Maksimović rekao je da je iz tog mjesta poginulo 11 boraca vojske Republike Srpske i tri civila, dok je iz Vučilovca život izgubilo 17 vojnika i šest civila.

Prema njegovim riječima u minulom ratu na današnji dan prije 31 godinu pored mještana ovih sela život su izgubili i 54 borca iz Kozarske Dubice i 25 iz Čelinca dok se pet boraca još uvijek vode kao nestali.

„Kao i svake godine na današnji dan se okupljamo ovdje da odamo poštu poginulim borcima Krepšića, Vučilovca, Kozarske Dubice i Čelinca“, istakao je Maksimović i apelovao na sve institucije da pomognu u traženju nestalih vojnika i civila s ovog područja.

Dalibor Vujičić, predsjednik Opštinske boračke organizacije Čelinac kaže da je svaki dolazak u Vučilovac i Krepšić teška i bolna uspomena kako bi se svake godine na današnji dan pomolili i sjetili poginulih boraca

„Mi još uvijek tragamo za pet nestalih naših boraca i to je još bolnija rana i sa ovog mjesta poručujemo da nećemo odustati dok god duše naših poginulih junaka ne nađu svoj mir“, naglasio je Vujičić.

Savčić Petar iz sela Jošavka kod Čelinca, tokom ratnih dejstava na ovom području obavljao je dužnost komandira čete u kojoj je u jednom danu od neprijateljske granate izgubio sina i nekoliko saboraca. Danas je došao da kao i svake godine oda počast i zapali svijeću za pokoj duše svog najmilijeg i drugih nastradalih boraca.

„Pokojni sin je imao 22 godine kada je poginuo iza njega je ostao njegov sin star samo 17 mjeseci koji je danas nama podario potomke i to nas drži u životu“, istakao je Savčić rekavši da je u rodnoj kući ostala velika tuga.

„Zamolio bih sve institucije da pomognu u pronalaženju naših nestalih saboraca iz Čelinca“, naglasio je Savčić.

Selo Vučilovac tog dana u potpunosti je uništeno, a oni mještani koji se nisu uspjeli evakuisati su nastradali. Najmlađa žrtva bio je desetogodišnji Bojan Lukić, a najstarija Krsta Arsenić star 86 godina.

Parastosu je pored rodbine i prijatelja prisustvovao i predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić, kao i predstavnici boračkih organizacija i srpskih političkih partija iz Brčkog, koji su položili vijence i zapalili svijeće kod spomen crkve u Krepšiću i kod spomenika palim borcima u Vučilovcu.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img