spot_img
spot_img

Брчко: Служен парастос у Пурашевини

spot_img
spot_img

У организацији Удружења ветерана борачке организације Републике Српске Брчко данас je служен парастос за погинуле борце и цивилне жртве рата у протеклом рату код спомен-обиљежја у селу Пурашевина.

Предсједник Удружења ветерана борачке организације Републике Српске Брчко Цвијетко Симић рекао је да су се мјештани Пурашевине, Станова и околних села од почетка ратних дејстава прикључили новооснованим војним формацијама и дали свој допринос у протеклом рату.

„Као и сваке године на Спасовдан се традиционално окупимо у Пурашевини код спомен-обиљежја и одамо почаст за двојицу трагично настрадалих бораца Војске Републике Српске који су своје животе уградили у темеље Републике Српске“, рекао је Симић.

Он напоменуо да су демобилисани борци најугроженије категорије овога друштва и навео да ће упркос томе БОРС Брчко наставити обиљежавати све значајне датуме везане за минули одбрамбено-отаџбински рат.

Данашњем парастосу присуствовали су и бројни мјештани овог и сусједних села. Ујак погинулог борца ВРС Медић Миленка, који је прва српска жртва минулог рата у Брчком, Лазар Савић сваке године долази на ово мјесто присјећајући се трагично настрадалих мјештана Станова.

„О свом сестрићу имам само ријечи хвале. Био је то диван момак који је могао отићи у другу земљу и дезертирати, али он је остао да се бори за свој народ и дао је и живот за своју земљу“, каже старина Савић.

Његов комшија Јово Теодоровић каже да са болом и тугом долази сваке године на спомен-обиљежје како би се сјетили својих комшија и сабораца.

„Обиљежавамо овај парастос како би млађи нараштаји наставили да његују традицију и да се сјећају својих предака. Никоме не пријетимо нити желимо то и никоме се недесило ово што се нама догодило“, навео је Теодоровић.

Вијенце и цвијеће на споменик погинулим борцима из овог села поред представника Удружења борачких организација из Брчког положили су и представници јавног и политичког живота из реда српског народа.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img