spot_img
spot_img

Брчко: Служен парастос у Буквику за настрадале Србе

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У капели на гробљу у брчанском насељу Српска Варош, као и у спомен-капели у селу Буквик данас је служен парастос за 69 Срба из Буквика и околних села које су припадници ХВО-а и такозване Армије БиХ на данашњи дан убили 1992. године.

Члан Управног одбора мјесне заједнице Буквик Слободан Мијатовић, који је као осамнаестогодишњак био у логору, каже да је у Буквику и околним селима 1992. године живјело око 2.500 Срба и да су сви они прошли кроз логор.

„Напад на Буквички плато и околна села почео је на данашњи дан 1992. године и у дводневном нападу више од 2.000 људи је спроведено у локaлне логоре, био сам 22 дана у логору, а било је људи који су остали и пола године,“ рекао је Мијатовић и додао да су за страдање спрских цивила у Буквику до данас осуђена само двојица припадника такозване Армије БиХ.

Предсједник мјесне заједнице Буквик и становник тог села Илија Јовичић рекао је да се сваке године окупе у овом мјесту на данашњи дан и сјете трагично настрадалих мјештана тог села.

„Првих седам дана од напада убијено је више од 60 људи који су били ненаоружани, немоћни и углавном у збјеговима. Мислим да је акција била циљана јер после страдања становништва кренуло уништавање имовине и намјера да се Буквик тотално уништи је успјела. Повратак у ово село због болног сјећања је практично и онемогућен и од 2.500 љиди сада нас има нас само 200 који живимо овде“, нагласио је Јовичић.

Симо Башић, преживјели Буквичанин сјећајући се тога дана није могао сакрити сузе и са болом каже да му је супруга силована и да је од тога умрла, а да за то нико није одговарао.

Служењу парастоса присуствовале су породице погинулих и несталих, грађани који су били у логору, представници борачких удружења, те српски представници извршне и законодавне власти у Брчком.

 

 

 

(radiobrcko.ba/nula49.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img