spot_img
spot_img

Брчко: Службеник Основног суда осуђен за злоупотребу положаја и превару

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ доказало је кривицу Аладина Б. (37), службеника Основног суда у Брчком, оптуженог за злоупотребу положаја или овлаштења скривањем извршног списа који се на њега односио.

Алдину Б. је доказана кривица и за превару узимањем новца од предузетника коме је обећао уништити доказе у суду, који су га наводно инкриминирали у пословању. Пред судом у којем је запослен, он је за оба кривична дјела неправоснажно осуђен на јединствену казну затвора у трајању од седам мјесеци.

Судског референта за управљање предметима, Тужилаштво је оптужило да је укупно осам мјесеци, у 2017. г. и 2018. години, с циљем избјегавања плаћања дуга, скривао приједлог за извршење којег је против њега суду доставило једно бијељинско предузеће. Он је такође оптужен да је, у намјери да себи прибави противправну имовинску корист, једном увознику возила обећао помоћи уништавањем документације у суду о наводном незаконитом пословању тог предузећа. Представивши му се да ради за СИПА-у, он је од оштећеног узео новац, тражећи дио новца и за двојицу колега, иако је знао да документација о незаконитом увозу возила није постојала у суду – наведено је у оптужници.

Оптужницу против Алдина Б. за кривична дјела злоупотребе положаја или овлаштења (из члана 377 став 1 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ) и преваре (из члана 288 став 1 Кривичног закона), Тужилаштво је доставило Основном суду, а потом је и доказало у обје тачке. За злоупотребу положаја или овлаштења њему је утврђена казна затвора од шест мјесеци, док му је за превару утврђена затворска казна од два мјесеца. За оба кривича дјела изречена му је затим јединствена затворска казна у трајању од седам мјесеци, а једнако као и Тужилаштво, оптужени пресуду може побијати жалбом пред Апелационим судом Брчко дистрикта.

ГЛАВНИ ТУЖИЛАЦ
ЗЕКЕРИЈА МУЈКАНОВИЋ

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img