spot_img
spot_img

Брчко: Службеницима катастра година и по затвора

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ окончало је поступак против Раденка Н (64) и Мире Ч. (56), оптужених да су 2014. године пропустима у наплати катастарских накнада злоупотријебили положај у Одјелу за јавни регистар Владе Брчко дистрикта БиХ.

За злоупотребе којима су једном предузећу из Брчког прибавили имовинску корист од 13.700,00 КМ, те нанијели штету дистрикту Брчко, Раденко Н. је пред брчанским правосуђем правоснажно осуђен на годину, а Мира Ч. на шест мјесеци затвора.

Тужилаштво Дистрикта процесурало је Раденка Н., јер је у поступку уплањења грађевинских објеката покренутом по захтјеву једног предузећа из Брчког пропустио предузети радње надзора над радом подређене Мири Ч., у дијелу примјене прописа о висини накнаде за кориштење података и вршење услуга премјера и катастра непокретности.

Како се наводи у оптужници, Мира Ч. није поступила у складу с обавезом да води рачуна о плаћању накнада за извршене геодетске услуге, него је и поред мање плаћене новчане накнаде од прописане, обавила службене радње уплањења два објеката, пословне зграде у привреди површине од 2664 м2 и трафостанице у површини од 7 м2.

Пропуштањем својих службених дужности, обоје су проузроковали штету дистрикту Брчко у износу од 13.170,00 КМ, за који износ су једном предузећу из Брчког прибавили имовинску корист.

По окончању истраге отворене по пријави незаконитости у владином Одјелу за јавни регистар, Тужилаштво је оптужило Раденка Н. и Миру Ч. за кривично дјело Злоупотреба положаја или овлаштења (из члана 377 став (2) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ).

Током главног претреса пред Основним судом, Тужилаштво је доказало оптужбе против њих, па су обоје у првостепеном поступку осуђени на по годину затвора. У наставку поступка, Апелациони суд дистрикта Брчко одбио је жалбу одбране Раденка Н., док је с друге стране уважио жалбу браниоца Мире Ч. смањивши јој казну на шест мјесеци затвора.

Правоснажном осудом за злоупотребу положаја или овлаштења они су, поред изречених казни за то кривично дјело, дужни дистрикту Брчко солидарно надокнадити причињену штету у износу од 13.170,00 КМ, саопштен је из Тужилаштва дистрикта.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img