Brčko: Slijede kazne za zaobilaženje “ležećih policajaca”

Policija Brčko distrikta izvjestila je danas kako je uočeno da mnogi vozači zaobilaze “ležeće policajce” (usporivače saobraćaja) postavljene na određenim lokacijama u Distriktu.

Šef saobraćajne policije, Kenad Bajrić, upozorava da je obilaženje usporivača saobraćaja prekršajno djelo, te da će policija biti primorana početi sa kažnjavanjem neodgovornih vozača ukoliko se ustanovi da se takvo ponašanje nastavilo i dalje.

- Reklama -

“Pogotovo apelujemo na vozače da ne vrše radnje obilaženja na onim dijelovima puta gdje to može biti vrlo opasno, a to su ležeći policajci koji su u krivinama. Jedan je takav u ulici Pere Marijana Brace, u blizini pijace, odnosno Sarajevske banke. Tu je usporivač postavljen sa izrazitom potrebom pješačkog prijelaza koji se nalazi na vrlo opasnom mjestu”, precizira Bajrić za Radio Brčko.

Pored toga što je riječ o prekršaju, na ovaj način se mnogi učesnici dovode u opasnost zbog povećane mogućnosti za izazivanje saobraćajnih nezgoda. Policija je svjesna i negativnih, ali i pozitivnih učinaka postavljenih usporivača saobraćaja.

“Pored negativnog uticaja na vozila, negativni efekti su što je saobraćaj usporeniji, pa je time i ekološki negativan efekat. Isto tako negativan je efekat na stanje psihe vozača, jer kod njih izaziva nezadovoljstvo, pa vozačima u takvom stanju pada pažnja i motoričke sposobnosti. Ali, pozitivni efekat je ipak veći od svih negativnih. Usporavanjem saobraćaja na tim lokacijama povećava se bezbjednost onih zbog kojih se ti objekti i postavljaju, a to su pješaci, i to na prvom mjestu djeca. A složićete se da nam ništa nije preče od sigurnosti naše djece”, pojasnio je Bajrić.

Od kada su postavljeni usporivači saobraćaja, u Brčko distriktu se značajno smanjio broj saobraćajnih nezgoda na pješačkim prijelazima, odnosno u blizini školskih objekata. Bajrić kaže da u evidenciji nemaju ni jednog najmanjeg problema te vrste.

On još napominje da su, svi do jednog, ležeći policajci postavljeni po zahtjevima samih građana, odnosno mjesnih zajednica, Odjeljenja za obrazovanje ili grupa građana, što takođe dokazuje opravdanost njihovog postavljanja.

Ukoliko se vremenom ustanovi da se stanje sigurnosti saobraćajaznačajno popravilo na lokacijama gdje su sada postavljeni ležeći policajci, postoji mogućnost da oni budu i uklonjeni.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime