spot_img
spot_img

Брчко следеће године добија лед расвјету

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Замјена јавне расвјете лед расвјетом на подручју Дистрикта, по студији изводљивости за који је Влада дала сагласност, коштаће око седам милиона марака, а почетак реализације пројекта, уколико га Скупштина одобри, очекује се наредне године.

Зоран Булатовић, шеф Одјељења за комуналне послове у Влади дистрикта каже да би пројекат, након сагласности на Нацрт уговора који треба Одјељење доставити Влади и Скупштини, требао бити реализован избором најповољнијег приватног партнерства.

“Та цијена од седам милиона марака у нултој години је без ПДВ-а, али коначна цијена биће позната након процедуре јавне набавке”, истако је Булатовић.

Циљ овог пројекта је уштеда електричне енергије за око 70 одсто, смањење трошкова одржавања, смањења загађења ваздуха, боља освијетљеност и дужи вијек трајања расвјетних тијела. Пројекат ће бити финансиран средствима оствареним уз уштеде које ће Дистрикт имати реализацијом самог пројеката.

Булатовић каже да би, уколико све буде ишло предвиђеном динамиком, пројекат требало да буде завршен у року од шест до девет мјесеци од почетка његове реализације која је планирана идуће године, а након чега се очекују предвиђени бенефити од самог пројекта.

На подручју дистрикта Брчко има око 17,5 хиљада свјетиљки које треба замијенити лед расвјетом. За плаћање електричне енергије за јавну расвјету годишње се издваја преко два милиона марака, док се за одржавање плаћа од 250 до 300 хиљада марака. То значи да се годишње за јавну расвјету издваја око 2,4 милиона марака.

Булатовић наглашава да би овим пројектом потрошња заиста била смањена.

“Неколико година, она не би била видљива као уштеда у комплетном износу јер би се из тих средстава исплаћивао пројекат који се ради, али након истека уговора комплетна уштеда би остајала дистрикту”, рекао је Булатовић.

Према његовим ријечима, процјене су да би уградњом лед расвјете, трошкови за ове намјене годишње износили 500 до 600 хиљада марака, а све остало би било уштеда за Дистрикт.

Гаранција на лед свјетиљке је 10 година и партнер који буде изабран биће у обавези да у том периоду о свом трошку финансира све евенталне кварове и одржавање лед расвјете.

Ово би на простору БиХ био први пројекат замјене комплетне јавне расвјете на подручју једне локалне заједнице.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img