Brčko sledeće godine dobija led rasvjetu

Zamjena javne rasvjete led rasvjetom na području Distrikta, po studiji izvodljivosti za koji je Vlada dala saglasnost, koštaće oko sedam miliona maraka, a početak realizacije projekta, ukoliko ga Skupština odobri, očekuje se naredne godine.

Zoran Bulatović, šef Odjeljenja za komunalne poslove u Vladi distrikta kaže da bi projekat, nakon saglasnosti na Nacrt ugovora koji treba Odjeljenje dostaviti Vladi i Skupštini, trebao biti realizovan izborom najpovoljnijeg privatnog partnerstva.

“Ta cijena od sedam miliona maraka u nultoj godini je bez PDV-a, ali konačna cijena biće poznata nakon procedure javne nabavke”, istako je Bulatović.

Cilj ovog projekta je ušteda električne energije za oko 70 odsto, smanjenje troškova održavanja, smanjenja zagađenja vazduha, bolja osvijetljenost i duži vijek trajanja rasvjetnih tijela. Projekat će biti finansiran sredstvima ostvarenim uz uštede koje će Distrikt imati realizacijom samog projekata.

Bulatović kaže da bi, ukoliko sve bude išlo predviđenom dinamikom, projekat trebalo da bude završen u roku od šest do devet mjeseci od početka njegove realizacije koja je planirana iduće godine, a nakon čega se očekuju predviđeni benefiti od samog projekta.

Na području distrikta Brčko ima oko 17,5 hiljada svjetiljki koje treba zamijeniti led rasvjetom. Za plaćanje električne energije za javnu rasvjetu godišnje se izdvaja preko dva miliona maraka, dok se za održavanje plaća od 250 do 300 hiljada maraka. To znači da se godišnje za javnu rasvjetu izdvaja oko 2,4 miliona maraka.

Bulatović naglašava da bi ovim projektom potrošnja zaista bila smanjena.

“Nekoliko godina, ona ne bi bila vidljiva kao ušteda u kompletnom iznosu jer bi se iz tih sredstava isplaćivao projekat koji se radi, ali nakon isteka ugovora kompletna ušteda bi ostajala distriktu”, rekao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, procjene su da bi ugradnjom led rasvjete, troškovi za ove namjene godišnje iznosili 500 do 600 hiljada maraka, a sve ostalo bi bilo ušteda za Distrikt.

Garancija na led svjetiljke je 10 godina i partner koji bude izabran biće u obavezi da u tom periodu o svom trošku finansira sve eventalne kvarove i održavanje led rasvjete.

Ovo bi na prostoru BiH bio prvi projekat zamjene kompletne javne rasvjete na području jedne lokalne zajednice.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime