spot_img
spot_img

Брчко: Скупштина разматра захтјев за смјену градоначелника

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Посланици Скупштине Брчко дистрикта на пријеподневном засједању Вандредне сједнице разматрали су захтјев групе од седам бошњачких посланика о смјени актуелног градоначелника Брчко дистрикта Зијада Нишића.

Током сједнице чуле су се оштре расправе и критике опозиције упућене према актуелном градоначелнику, затраживши од њега да сам поднесе оставку.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић рекао је новинарима након првог дијела данашњег засједања, да десет посланика из реда српског народа који су дио скупштинске већине, су опредијељени за принцип легитимног, односно већинског представљања народа у свакој извршној власти Дистрикта Брчко.

„На тим принципима смо формирали власт 2020. године после локалних избора. Мислимо да то гарантује, уз принцип договарања и консензуса једну стабилност мултиетничке заједнице какав је Дистрикт. Наравно, проблем се јавља у ситуацијама када дође до промјене скупштинске већине, када поједини посланици напуштају политичке субјекте који су потписници споразума о коалицији. Имали смо такву ситуацију прије пет мјесеци када је дошло до промјене градоначелника и мислимо да је овај период, од како дјелује градоначелник Нишић, сувише мали период да би се изрекла овако драстична санкција као што је разрјешење, а све због промјене посланика који су унутар бошњачког блока“, рекао је Милић додавши да би те учестале промјене довеле до нестабилности Дистрикта.

Он је рекао да се ова локална заједница налази у осјетљивом економско-социјалном тренутку и да би обезбједили финансијску стабилност, десет посланика из реда српског народа, који су дио већине, биће суздржани приликом гласања пружајући шансу Влади Дистрикта да направи одлучујуће искораке који ће окупити стабилну скупштинску већину.

Потпредсједник Скупштине Брчко дистрикта, Иво Филиповић рекао је да је мишљење клуба посланика ХДЗ-а Брчко да се пребрзо дошло до захтјева за смјену актуелног градоначелника.

„Ми не можемо подржавати тако лако дестабилизацију како Владе тако и Скупштине Дистрикта да се свака три или четири мјесеца мијења извршна власт,“ рекао је Филиповић додајући да и он лично заговара одржавање принципа већинског подржавања из реда једног народа, али да се он не може мијењати често.

„Овде се не ради ни о пет или седам посланика који су већина него два посланика који увијек могу бити клацкалица и увијек могу поново отићи на другу страну и ко може гарантовати да неће отићи на другу страну гдје су били и раније. Нема озбиљности ни гаранције да ће се нешто ново догодити“, навео је Филиповић додајући да не зна ко би био нови кандидат за градоначелника јер га најјача опозициона странка СДА није ни предложила.

Потпредсједник СДА Брчко, Сенад Османовић каже да су седам посланика из реда Бошњака потписали захтјев за смјену актуелног градоначелника вођени, како је рекао, евидентним застојем рада Владе Дистрикта.

„Данас би требали да разматрамо и ребалас буџета Дистрикта, а ми материјале још увијек нисмо ни добили и евидентно је да је рад Владе у застоју. Влада на својим сједницама у последње вријеме разматра само по неколико тачака које дођу на дневни ред и то говори да је рад лош“, рекао је Османовић додајући да данас Нишић нема подршку већинских посланика из реда Бошњака.

„Ако се данас смјена не деси овај застој ће се наставити и раније сам био мишљења, иако је господин Нишић изврстан љекар, да ће бити лош градоначелник” додао је Сенад Османовић.

Он је рекао да, ако је проблем Абдулах Иљазовић, као кандидат за градоначелника он је спреман одустати од кандидатуре за то мјесто само да Дистрикт крене брже путем развоја.

Посланици ће рад наставити у 15 часова када се очекује гласање о захтјеву групе од седам бошњачких посланика и смјени градоначелника Зијада Нишића.

Након Вандредне предвиђена је и 49. редовна сједница на којој би посланици Скупштине требали разматрати и приједлог одлуке о измјенама буџета за 2023. годину.

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img