spot_img
spot_img

Brčko: Skupština razmatra zahtjev za smjenu gradonačelnika

spot_img
spot_img

Poslanici Skupštine Brčko distrikta na prijepodnevnom zasjedanju Vandredne sjednice razmatrali su zahtjev grupe od sedam bošnjačkih poslanika o smjeni aktuelnog gradonačelnika Brčko distrikta Zijada Nišića.

Tokom sjednice čule su se oštre rasprave i kritike opozicije upućene prema aktuelnom gradonačelniku, zatraživši od njega da sam podnese ostavku.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je novinarima nakon prvog dijela današnjeg zasjedanja, da deset poslanika iz reda srpskog naroda koji su dio skupštinske većine, su opredijeljeni za princip legitimnog, odnosno većinskog predstavljanja naroda u svakoj izvršnoj vlasti Distrikta Brčko.

„Na tim principima smo formirali vlast 2020. godine posle lokalnih izbora. Mislimo da to garantuje, uz princip dogovaranja i konsenzusa jednu stabilnost multietničke zajednice kakav je Distrikt. Naravno, problem se javlja u situacijama kada dođe do promjene skupštinske većine, kada pojedini poslanici napuštaju političke subjekte koji su potpisnici sporazuma o koaliciji. Imali smo takvu situaciju prije pet mjeseci kada je došlo do promjene gradonačelnika i mislimo da je ovaj period, od kako djeluje gradonačelnik Nišić, suviše mali period da bi se izrekla ovako drastična sankcija kao što je razrješenje, a sve zbog promjene poslanika koji su unutar bošnjačkog bloka“, rekao je Milić dodavši da bi te učestale promjene dovele do nestabilnosti Distrikta.

On je rekao da se ova lokalna zajednica nalazi u osjetljivom ekonomsko-socijalnom trenutku i da bi obezbjedili finansijsku stabilnost, deset poslanika iz reda srpskog naroda, koji su dio većine, biće suzdržani prilikom glasanja pružajući šansu Vladi Distrikta da napravi odlučujuće iskorake koji će okupiti stabilnu skupštinsku većinu.

Potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta, Ivo Filipović rekao je da je mišljenje kluba poslanika HDZ-a Brčko da se prebrzo došlo do zahtjeva za smjenu aktuelnog gradonačelnika.

„Mi ne možemo podržavati tako lako destabilizaciju kako Vlade tako i Skupštine Distrikta da se svaka tri ili četiri mjeseca mijenja izvršna vlast,“ rekao je Filipović dodajući da i on lično zagovara održavanje principa većinskog podržavanja iz reda jednog naroda, ali da se on ne može mijenjati često.

„Ovde se ne radi ni o pet ili sedam poslanika koji su većina nego dva poslanika koji uvijek mogu biti klackalica i uvijek mogu ponovo otići na drugu stranu i ko može garantovati da neće otići na drugu stranu gdje su bili i ranije. Nema ozbiljnosti ni garancije da će se nešto novo dogoditi“, naveo je Filipović dodajući da ne zna ko bi bio novi kandidat za gradonačelnika jer ga najjača opoziciona stranka SDA nije ni predložila.

Potpredsjednik SDA Brčko, Senad Osmanović kaže da su sedam poslanika iz reda Bošnjaka potpisali zahtjev za smjenu aktuelnog gradonačelnika vođeni, kako je rekao, evidentnim zastojem rada Vlade Distrikta.

„Danas bi trebali da razmatramo i rebalas budžeta Distrikta, a mi materijale još uvijek nismo ni dobili i evidentno je da je rad Vlade u zastoju. Vlada na svojim sjednicama u poslednje vrijeme razmatra samo po nekoliko tačaka koje dođu na dnevni red i to govori da je rad loš“, rekao je Osmanović dodajući da danas Nišić nema podršku većinskih poslanika iz reda Bošnjaka.

„Ako se danas smjena ne desi ovaj zastoj će se nastaviti i ranije sam bio mišljenja, iako je gospodin Nišić izvrstan ljekar, da će biti loš gradonačelnik” dodao je Senad Osmanović.

On je rekao da, ako je problem Abdulah Iljazović, kao kandidat za gradonačelnika on je spreman odustati od kandidature za to mjesto samo da Distrikt krene brže putem razvoja.

Poslanici će rad nastaviti u 15 časova kada se očekuje glasanje o zahtjevu grupe od sedam bošnjačkih poslanika i smjeni gradonačelnika Zijada Nišića.

Nakon Vandredne predviđena je i 49. redovna sjednica na kojoj bi poslanici Skupštine trebali razmatrati i prijedlog odluke o izmjenama budžeta za 2023. godinu.

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img