spot_img
spot_img

Brčko: Sindikalna potrošačka korpa u Distriktu iznosi 2.955 KM

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Sindikalna potrošačka korpa u BiH za mjesec novembar iznosi 2.955 KM, potvrdili su iz brčanskog Sindikata. Prosječnom platom isplaćenom za isti mjesec pokrivenost sindikalne potrošačke korpe iznosi 42,64 odsto, a minimalnom 21,53 odsto.

Koordinator Sindikata Brčko distrikta Predrag Marjanović rekao je da je sindikalna potrošačka korpa povećana u odnosu na mjesece ranije i da je to trend sveopšteg poskupljenja u BiH, koje je vidljivo i u Distriktu.

„Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana – 43,80 %, stanovanje i komunalne usluge – 13,50 %, higijena i održavanje zdravlja – 8,95 %, obrazovanje i kultura – 8,79 %, odjeća i obuća – 13,54%, prevoz – 4,67 % i održavanje domaćinstva – 6,77 %,“ naglasio je Marjanović.

On je rekao da predstavnici Sindikata Brčko distrikta već nekoliko mjeseci rade na unapređenju boljitka života radnika u Brčko distriktu i prije nekoliko dana su Vladi Distrikta i Udruženju poslodavaca Brčko distrikta poslali njihov Nacrt kolektivnog ugovora u Distriktu koji bi trebao donijeti povećanje plata u Brčko distriktu.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img