Brčko: Sedam i po godina za pokušaj ubistva - nula49.com
spot_img
spot_img

Brčko: Sedam i po godina za pokušaj ubistva

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Osmana Husejnovića (34), optuženog da je prije dvije godine godine u brčanskom naselju Prutače hicima iz pištolja pokušao ubiti poznanika N. A. Nakon suđenja za pokušaj ubistva i neovlašteno držanje oružja, on je pred pravosuđem distrikta Brčko pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam i po godina. Do sada najviša kazna za pokušaj ubistva, koju mu je izrekao Osnovni sud, potvrđena je pred Apelacionim sudom koji je u cijelosti odbio žalbu optuženog na prvostepenu presudu iz januara ove godine.

Husejnović je procesuiran i pravosnažno osuđen jer je 10. marta 2021. godine, oko 03.00 sata u naselju Prutače, u neposrednoj blizini trgovačkog objekta Omer prom, iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na N. A. u namjeri da ga liši života. Kako se navodi u optužnici, koju je Tužilaštvo u cijelosti dokazalo, Husejnović je prema N. A. ispalio dva hica od kojih je jedan pogodio oštećenog u predjelu stomaka nanijevši mu teške tjelesne povrede opasne po život. Pokušaju ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice kojom su nastavili međusobni konflikt ranije započet u Brčkom.

Po okončanju istrage, Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Husejnovića optuživši ga za krivično djelo ubistva (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), u pokušaju, te za neovlaštenu nabavku, držanje ili prodaju oružja ili bitnih dijelova za oružje (iz člana 65 Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta BiH). Nakon suđenja pred Osnovnim sudom, on je u januaru ove godine nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina i šest mjeseci. Za pokušaj ubistva njemu je prethodno utvrđena pojedinačna kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za neovlaštenu nabavku i držanje oružja utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od deset mjeseci. Na prijedlog Tužilaštva, izrečena mu je i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta – pištolja marke CZ M70 kalibra 7,65 mm, koji će biti uništen. Odbivši nedavno u cijelosti žalbu odbrane optuženog, Apelacioni sud potvrdio je prvostepenu presudu, koja je tako postala pravosnažna.

Pored osude za ranija krivična djela, Tužilaštvo vodi još jednu istragu protiv Husejnovića zbog pokušaja ubistva, budući da je osumnjičen da je 4. juna ove godine u istom naselju pokušao lišiti života i suprugu R. Š. Sumnja se da je ispred stana, gdje se skrivao izbjegavajući upućivanje u zatvor, iz pištolja kojeg je kao i ranije nelegalno posjedovao, pucao na suprugu u namjeri da je liši života. Napominjemo da se Osman Husejnović već nalazi na izdržavanju kazne zatvora od jedanaest mjeseci na koju je krajem prošle godine osuđen zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img